ΗΠΑ: Ξάφνιασαν θετικά οι λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου – Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια της Fed;

ΗΠΑ: Ξάφνιασαν θετικά οι λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου – Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια της Fed;
8159868 07.04.2022 A customer chooses products in an Auchan hypermarket store in Novosibirsk, Russia. Alexandr Kryazhev / Sputnik (Photo by Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρέμεινε σε στέρεα βάση κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου.

Καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρέμεινε σε στέρεα βάση κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις για τον Αύγουστο ενισχύθηκαν κατά 0,1% έναντι ανόδου 1% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων ανέκαμψαν κατά 1,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,4% τον Ιούλιο. Οι πωλήσεις στα πρατήρια βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,2%, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές στην αντλία. Η φθηνότερη βενζίνη είναι πιθανό να απελευθερώνει χρήματα για άλλες δαπάνες.

Οι πωλήσεις στα καταστήματα αθλητικών ειδών, ειδών χόμπι, μουσικών οργάνων και βιβλίων αυξήθηκαν κατά 0,3%. Οι πωλήσεις των καταστημάτων οικοδομικών υλικών και εξοπλισμού κήπου αυξήθηκαν κατά 0,1%. Ωστόσο, οι πωλήσεις στις υπηρεσίες εστίασης και στα καταστήματα ποτών, η μόνη συνιστώσα των υπηρεσιών στην έκθεση, παρέμειναν αμετάβλητες μετά από αύξηση 0,2% τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τα εστιατόρια ως βασικό δείκτη των οικονομικών των νοικοκυριών.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων επίπλων μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι εισπράξεις στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ εκείνες στα καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι εισπράξεις στους εμπόρους αυτοκινήτων και ανταλλακτικών σημείωσαν πτώση 0,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία για τα επιτόκια της Fed

Το Reuters σημειώνει πως η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη έδειξε επίσης ότι οι λιανικές πωλήσεις ήταν λίγο ισχυρότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί τον Ιούλιο. Σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού ανεργίας τον περασμένο μήνα, η εξέλιξη αυτή αντιστάθηκε στις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ετοιμάζονταν να συγκεντρωθούν για μια διήμερη συνεδρίαση πολιτικής την Τρίτη.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος για τους αξιωματούχους της Fed να ξεκινήσουν με μια μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, διότι όποια πίεση και αν υπάρχει στην αγορά εργασίας, δεν μεταφράζεται σε ασθενέστερη οικονομική ζήτηση», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρούπκι, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. «Αν πρόκειται για μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, οι καταναλωτές σίγουρα δεν το βλέπουν».

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έβλεπαν περίπου 67% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ελάχιστα μεταβλητή σε σχέση με πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Οι πιθανότητες μείωσης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας ήταν περίπου 33%, επίσης αμετάβλητες σε σχέση με νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com