Μεγάλες αλλαγές στο Instagram των ανηλίκων – Το «όριο» των 60 λεπτών και ο έλεγχος των γονιών

Μεγάλες αλλαγές στο Instagram των ανηλίκων – Το «όριο» των 60 λεπτών και ο έλεγχος των γονιών
Photo: pixabay.com
Οι γονείς θα αποκτήσουν επίσης μια σειρά ρυθμίσεων για να παρακολουθούν με ποιους συναναστρέφονται τα παιδιά τους στην εφαρμογή.

Η Meta θέτει σε εφαρμογή ενισχυμένους ελέγχους απορρήτου και γονικούς ελέγχους για τους λογαριασμούς Instagram των χρηστών κάτω των 18 ετών, σε μια σημαντική αναμόρφωση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των social media.

Η Meta θα μεταφέρει αυτόματα όλους τους καθορισμένους λογαριασμούς Instagram σε «λογαριασμούς εφήβων», οι οποίοι θα είναι εξ ορισμού ιδιωτικοί λογαριασμοί, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Οι χρήστες αυτών των λογαριασμών θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα και να κάνουν ετικέτες μόνο από λογαριασμούς που ακολουθούν ή με τους οποίους είναι ήδη συνδεδεμένοι, ενώ οι ρυθμίσεις ευαίσθητου περιεχομένου θα επιλεγούν στις πιο περιοριστικές διαθέσιμες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, οι χρήστες του Instagram κάτω των 18 ετών θα ειδοποιούνται να κλείνουν την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά κάθε μέρα. Οι λογαριασμοί θα έρχονται επίσης με μια προεπιλεγμένη λειτουργία αναστολής λειτουργίας που θα σιωπά τις ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Meta δήλωσε ότι θα τοποθετήσει τους εντοπισμένους χρήστες σε λογαριασμούς εφήβων εντός 60 ημερών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα μέσα στο έτος. Οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να αποκτούν λογαριασμούς εφήβων τον Ιανουάριο.

Οι χρήστες κάτω των 16 ετών μπορούν να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις μόνο με την άδεια ενός γονέα. Οι γονείς θα αποκτήσουν επίσης μια σειρά ρυθμίσεων για να παρακολουθούν με ποιους συναναστρέφονται τα παιδιά τους και να περιορίζουν τη χρήση της εφαρμογής.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των social media με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και μαθησιακών δυσκολιών, ιδίως στους νεαρούς χρήστες.

Η Meta, το TikTok της ByteDance και το YouTube της Google ντιμετωπίζουν ήδη εκατοντάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί για λογαριασμό παιδιών και σχολικών περιφερειών σχετικά με τον εθιστικό χαρακτήρα των social media.

Πέρυσι, 33 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, μήνυσαν την εταιρεία για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των πλατφορμών της.

Οι κορυφαίες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok, επιτρέπουν στους χρήστες που είναι 13 ετών και άνω να εγγραφούν.

Η κίνηση της Meta έρχεται τρία χρόνια αφότου εγκατέλειψε την ανάπτυξη μιας έκδοσης της εφαρμογής Instagram που προοριζόταν για εφήβους, αφού νομοθέτες και ομάδες υπεράσπισης προέτρεψαν την εταιρεία να την εγκαταλείψει, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική Γερουσία προώθησε δύο νομοσχέδια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που θα ανάγκαζαν τις εταιρείες social media να αναλάβουν την ευθύνη για το πώς οι πλατφόρμες τους επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com