Fed: Πόσο μεγάλη θα είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της;

Fed: Πόσο μεγάλη θα είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της;
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - MAY 22: A view from the United States Federal Reserve Building in Washington D.C., United States on May 22, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Υπενθυμίζεται πως το τρέχον επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο εύρος του 5,25% - 5,5%

Ώρες αγωνίας βιώνουν οι επενδυτές εν αναμονή της πρώτης επιτοκιακής μείωσης από τη στιγμή που ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος σύσφιξης της Fed… σε μια προσπάθεια να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Υπενθυμίζεται πως το τρέχον επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο εύρος του 5,25% – 5,5%, επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 1980. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά τιμολογεί 60% πιθανότητα για μείωση κατά 50 μ.β. και 40% για 25 μ.β.

Καταλύτης για την επερχόμενη νομισματική χαλάρωση τα δεδομένα. Ο πιο πρόσφατος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 2021, θέτοντας τον δείκτη κοντά στον στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δε στοιχεία λιανικών πωλήσεων που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την πλευρά των καταναλωτών έδειξαν ανθεκτικότητα. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο κατά 0,1%, ενώ τα στοιχεία Ιουλίου αναθεωρήθηκαν έως και 1,1%. Αυτό συμβαίνει καθώς η αγορά εργασίας αρχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο.

Μιλώντας στο συμπόσιο Future Proof στην Καλιφόρνια, ο David Kelly, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management, είπε ότι η κεντρική τράπεζα παραλίγο «να τρομάξει τους ανθρώπους» επειδή ήταν πολύ επιθετική. «Εάν μειώσουν επίσης επιθετικά τα επιτόκια, θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη», είπε ο Kelly.

Ο Bryan Whalen, επικεφαλής επενδύσεων στον όμιλο σταθερού εισοδήματος της TCW είπε: «Είτε πρόκειται να είναι μια ήπια ύφεση είτε μια μέτρια ύφεση, νομίζω ότι πολλά από αυτά θα καθοριστούν από τη λειτουργία αντίδρασης της Fed, το πόσο άσχημα γίνονται τα πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: