Citi: Γιατί οι πλούσιες οικογένειες αυξάνουν τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις τους;

Citi: Γιατί οι πλούσιες οικογένειες αυξάνουν τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις τους;
Photo: pixabay.com
Για πρώτη φορά εδώ και 3 χρόνια, πορεία των επιτοκίων ήταν η κορυφαία ανησυχία μεταξύ των πλουσιότερων επενδυτών.

Οι πλούσιες οικογένειες αναζητούν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και μειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς γίνονται πιο αισιόδοξες για τις επενδυτικές προοπτικές, σύμφωνα με έρευνα της Citigroup.

Περίπου το 97% των 338 οικογενειακών γραφείων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι οι επενδυτικές τους αποδόσεις θα είναι θετικές τους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με το 95% των ερωτηθέντων πέρυσι.

«Οι επενδυτές είναι πολύ αισιόδοξοι, και το βλέπουμε αυτό ακόμη και στο είδος του κινδύνου που αναλαμβάνουν», δήλωσε ο Χάνες Χόφμαν, επικεφαλής του παγκόσμιου ομίλου οικογενειακών γραφείων της Citi. Αναφέρθηκε στις άμεσες επενδύσεις των πλούσιων οικογενειών σε εταιρείες κατά τους αρχικούς γύρους χρηματοδότησης, οι οποίοι είναι συνήθως πιο επικίνδυνοι από τους μεταγενέστερους γύρους.

Οι επενδύσεις σε αναπτυξιακά κεφάλαια και επιχειρηματικά κεφάλαια αποτελούσαν επίσης μεγάλο μέρος των κατανομών των οικογενειακών γραφείων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, σημείωσε ο Χόφμαν.

Εν τω μεταξύ, η πορεία των επιτοκίων ήταν η κορυφαία ανησυχία για περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία για πρώτη φορά από το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα έβγαλαν χρήματα πέρυσι, σε σύγκριση με το 12% εκείνων που έχασαν χρήματα και το 10% των οποίων τα χαρτοφυλάκια παρέμειναν αμετάβλητα, όπως έδειξε η έρευνα.

Οι οικογένειες έχουν μειώσει σταδιακά τις θέσεις τους σε μετρητά και έχουν προσθέσει πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι υψηλότερες αποδόσεις ενίσχυσαν την ελκυστικότητα των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, ωθώντας το 49% των ερωτηθέντων να αυξήσουν τις κατανομές τους. Εν τω μεταξύ, το 43% αύξησε τις κατανομές σε μετοχές και το 42% πρόσθεσε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια.

Περισσότερες από τις μισές από τις πλούσιες οικογένειες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν επενδύσει στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά λιγότερο από το 15% είχε αναπτύξει AI στις δικές τους δραστηριότητες.

«Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα γίνει σημαντική, αλλά δεν είναι πολύ σίγουροι για το πώς να τη χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους επενδυτικούς σκοπούς» υποστήριξε ο Χόφμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com