Τουλάχιστον 3 νεκροί από νέες εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο – Επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 3 νεκροί από νέες εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο –  Επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ
NABATIEH, LEBANON - NOVEMBER 04: Smoke rises after Israeli airstrike on the mountainous areas around Rachaya Al Foukhar and Kfarhamam villages of Hasbaya District of the Nabatieh Governorate in Lebanon on November 04, 2023. Israel and Lebanon are reported to have exchanged attacks on their border. Ramiz Dallah / Anadolu (Photo by Ramiz Dallah / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Τραυμάτισαν χιλιάδες μέλη της στο Λίβανο και δημιούργησαν την προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού, στο πρώτο χτύπημα κατά του αρχιεχθρού της μετά τις εκρήξεις βομβητών που τραυμάτισαν χιλιάδες μέλη της στο Λίβανο και δημιούργησαν την προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ακόμα έγινε γνωστό πως ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπεκαά.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters

Η πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου γίνονταν οι κηδείες μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε το κίνημα εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν εκρήξεις στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά).

Στο Reuters μια πηγή ασφαλείας και ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσαν ότι συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού.

Η πηγή είπε ότι δεν κατέστη σαφές αν οι συσκευές ήταν βομβητές.

Δημοσιογράφοι του Reuters δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο περιορισμένης έντασης εκρήξεις σήμερα σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία εξελιγμένων επιχειρήσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης, ανέφερε στο Reuters μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 12, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ. Από την επίθεση της Τρίτης τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί μαχητές της μαχητικής οργάνωσης και ο απεσταλμένος του Ιράν στη Βηρυτό.

Μια ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής βομβητών διέψευσε ότι παρήγαγε τις συσκευές βομβητών που εξερράγησαν σε μια τολμηρή επίθεση που έθεσε την προοπτική ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η Gold Apollo δήλωσε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν με άδεια από την εταιρεία BAC, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση σχετικά με το πότε η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την τελευταία της επίθεση με ρουκέτες, αλλά συνήθως η ομάδα ανακοινώνει τέτοια πλήγματα λίγο μετά την πραγματοποίησή τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι έριξε κατά των θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού την Τετάρτη.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακό πόλεμο από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σπρώχνει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα.

«Η Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξακολουθεί να θέλει να τον αποφύγει. Αλλά δεδομένης της κλίμακας, του αντίκτυπου στις οικογένειες, στους αμάχους, θα υπάρξει πίεση για μια ισχυρότερη αντίδραση», δήλωσε ο Μοχανάντ Χάγε Άλι του Κέντρου Μέσης Ανατολής Carnegie.

Η Χεζμπολάχ, ο ισχυρότερος πληρεξούσιος του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει την απάντηση στη «σφαγή» με βομβητές που άφησε μαχητές και άλλους αιμόφυρτους, νοσηλευόμενους ή νεκρούς.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της ομάδας στην ιστορία της.

Πλάνα από νοσοκομεία που εξέτασε το Reuters έδειξαν άνδρες με διάφορα τραύματα, ορισμένα στο πρόσωπο, ορισμένα με χαμένα δάχτυλα και ανοιχτές πληγές στο ισχίο, όπου πιθανότατα φορούσαν τους βομβητές.

Το σχέδιο φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες, δήλωσαν αρκετές πηγές στο Reuters. Ακολούθησε μια σειρά δολοφονιών διοικητών και ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς που αποδίδονται στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: