Capital Economics: Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση και το χρέος

Capital Economics: Στο 2,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 – Οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση και το χρέος
Οι επενδύσεις «θα συνεχίσουν να είναι αρκετά ισχυρές, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Η οικονομία της Ελλάδας θα συνεχίσει να εμφανίζει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σημειώνει η Capital Economics σε έκθεση της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,5% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% για το 2026. «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν κατά 2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι τελευταίες επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι αναπτύσσεται με σταθερό αν και λιγότερο θεαματικό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο, με την δυνατή τουριστική περίοδο να βοηθά σημαντικά» σημειώνει η έκθεση.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, σημειώνεται πως είναι «λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας το 3% τον Αύγουστο. Ο υψηλός πληθωρισμός στο σκέλος των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει στα είδη που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, όπου οι πιέσεις τιμών θα παραμείνουν υψηλές».

Επενδύσεις και κατανάλωση

Η έκθεση αναφέρει πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα «ήταν βασικός μοχλός της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς ανέκαμψαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Θα συνεχίσουν να είναι αρκετά ισχυρές, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Capital Economis, η oικιακή κατανάλωση θα είναι πιο αδύναμη. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί ελαφρώς πρόσφατα και η απασχόληση μειώθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο. Πάντως, η συνολική απασχόληση παραμένει πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται».

Δημοσιονομικά και χρέος

Για τα δημοσιονομικά της χώρας μας, η έκθεση σημειώνει πως συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλών τόκων δαπανών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ιστορικό εφαρμογής αρκετά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Και ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται. Αυτό θα στηρίξει και τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων» καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: