Εκλογές ή «Καπιτώλια» στον ΣΥΡΙΖΑ; – Νέα συνεδρίαση της ΠΓ πριν από την Κεντρική Επιτροπή

Εκλογές ή «Καπιτώλια» στον ΣΥΡΙΖΑ; – Νέα συνεδρίαση της ΠΓ πριν από την Κεντρική Επιτροπή
Εξωτερική άποψη από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024. Τα κεντρικά ζητήματα, οι εκκρεμότητες που προκύπτουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο επίκεντροι οι όροι της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο πρόεδρο στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Απέναντι στην πρόκληση του πώς θα διαμορφωθούν οι όροι μιας διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα εμπεριέχει … «Καπιτώλια» θα βρεθεί και σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίασή της, αυτή την εβδομάδα, θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα. Δηλαδή μόλις δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα κληθεί να επικυρώσει την εισήγησή της.

Τα κριτήρια των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκεντρο της συζήτησης του ανώτερου συντονιστικού οργάνου θα βρεθεί εκ νέου το θέμα των κριτηρίων προκειμένου να κατατεθούν υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφού ήδη στη συνεδρίαση της Τρίτης ξεκαθαρίστηκε ότι ο χαρακτήρας του συνεδρίου που θα εγκρίνει τελικά τις υποψηφιότητες αυτές θα είναι αυτός του «έκτακτου». Πράγμα που σημαίνει πως θα εκλεγούν εκ νέου σύνεδροι από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οτιδήποτε προταθεί από την Πολιτική Γραμματεία θα κληθεί να επικυρώσει η Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο το πρωί. Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έχει τεθεί ζήτημα οι υποψήφιοι πρόεδροι να καταθέσουν υποχρεωτικά τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης (Πόθεν Έσχες) στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πιστοποιητικά σχετικά με το ότι δεν είναι μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου ή δεν έχουν ζητήματα με το ποινικό τους μητρώο.

Τα στελέχη που έχουν καταθέσει αυτές τις προτάσεις κάνουν λόγο για αυτονόητες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βρεθεί απέναντι σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Όμως κύκλοι προσκείμενοι στον Στέφανο Κασσελάκη αποτιμούν αυτή τη συζήτηση ως μια προσπάθεια ανεύρεσης «φόρμουλας» ώστε ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος να μην μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Αυτά ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αν και το κυρίαρχο σενάριο τον θέλει να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα πάντως με τους ισχυρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη, τους τελευταίους μήνες τίποτε από όσα συζητούνται δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την υποψηφιότητά του. Ειδικά για την δήλωση περιουσιακής κατάστασης, θυμίζουμε ότι έχει καταθέσει – όπως ισχυρίστηκε- το Πόθεν Έσχες του στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Βουλή και Εισαγγελία Αθηνών) προς έλεγχο. Επίσης- κατά δήλωσή του – έχει απεμπλακεί από την συμμετοχή του σε αλλοδαπές εταιρίες που συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια.

Σφοδρή σύγκρουση

Αν τα παραπάνω είναι τα επίδικα ζητήματα σε οργανωτικό επίπεδο, στο πολιτικό επίπεδο είναι σαφές πως τυχόν υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο σκληρών πολιτικών συγκρούσεων. Μάλιστα, με όρους που εμφανώς δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί ο διακηρυγμένος στόχος της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος: Μια εκλογική διαδικασία όπου θα αντιπαρατεθούν πολιτικές προτάσεις.

Η πλευρά Κασσελάκη φαίνεται να εμμένει στη λογική της μη αναγνώρισης των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα της Κεντρικής Επιτροπής που αποφάσισε με 168 ψήφους “υπέρ” την έκπτωσή του από το προεδρικό αξίωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει διαψευσθεί καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη σύμφωνα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης, παρότι δεν είναι πρόεδρος, κάλεσε σε συνεδρίαση τα… think tanks του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη των οποίων είχε ο ίδιος διορίσει. Λειτουργώντας ουσιαστικά ως μη αποδεχόμενος τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων.

Παράλληλα, είναι καταφανής η προσπάθεια του πρώην προέδρου να κινητοποιήσει εσωκομματικά όσα στελέχη επηρεάζει προκειμένου να θέτουν θέμα… επαναφοράς του στην προεδρία του κόμματος. Ενδεικτική είναι η σχετική επιχειρηματολογία κάποιων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση αυτά διαφαίνεται πως η κατάθεση υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη αυτόματα θα οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία συνθήκη διάσπασης. Μια και αντικειμενικά δεν υπάρχει άλλη εκδοχή σε μία εκλογική διαδικασία όπου θα τεθεί θέμα … «πραξικοπήματος» από την πλευρά του πρώην προέδρου.

Ο προβληματισμός αυτός φαίνεται να απηχεί στη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος. Παρόλα αυτά οι προσεγγίσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι – για την ώρα τουλάχιστον – διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρείται ότι η λύση θα προέλθει από τα όργανα του κόμματος. Είτε στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής είτε του Συνεδρίου που έχει οριστεί για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247