Ισραήλ: Σύλληψη επιχειρηματία με «άκρες» στην Τουρκία – Eτοίμαζε σχέδιο δολοφονίας του Νετανιάχου

Ισραήλ: Σύλληψη επιχειρηματία με «άκρες» στην Τουρκία – Eτοίμαζε σχέδιο δολοφονίας του Νετανιάχου
epa11335345 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at a ceremony for Remembrance Day for the fallen of Israel's wars and victims of terrorism, at Yad LeBanim in Jerusalem, 12 May 2024. Israel marks Memorial Day (Yom HaZikaron) in remembrance of its fallen soldiers and victims of terrorism. EPA/DEBBIE HILL / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στο Ιράν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δολοφονίας του Νετανιάχου.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Ισραηλινό πολίτη ως ύποπτο για συμμετοχή σε σχέδιο δολοφονίας που υποστηρίζεται από το Ιράν και είχε ως στόχο εξέχοντα πρόσωπα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είπε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία με διασυνδέσεις στην Τουρκία, ο οποίος συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στο Ιράν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο δολοφονίας του Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ή του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Shin Bet και της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία ανέδειξε τον πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών που διεξάγεται παράλληλα με την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Shin Bet αποκάλυψε αυτό που είπε ότι ήταν ένα σχέδιο της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε ως ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.

Η ανακοίνωση της σύλληψης ήρθε μία ημέρα μετά το χτύπημα της Χεζμπολάχ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από μια εξελιγμένη επίθεση που πυροδότησε εξ αποστάσεως εξοπλισμό επικοινωνιών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 450.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα την επίθεση, αλλά πολλές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι την ανέλαβε η Μοσάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com