Η «ήπια» προσγείωση της Fed και ο φόβος μιας επερχόμενης ύφεσης

Η «ήπια» προσγείωση της Fed και ο φόβος μιας επερχόμενης ύφεσης
epa11612654 Traders work on the floor as a screen shows news of the United States Federal Reserve decision to lower interest rates for the first time since 2020 at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 18 September 2024. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αγορές και επενδυτές επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν η μείωση επιτοκίων από την Fed ήρθε πολύ πιο αργά από όταν έπρεπε.

Η ιστορική απόφαση της Fed να μειώσει για πρώτη φορά στα τελευταία 4 χρόνια τα επιτόκιά της, έχει επικεντρώσει την προσοχή των επενδυτών σε ένα ερώτημα: αν η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων έγκαιρα ώστε να αποτρέψει την υπερβολικά γρήγορη επιβράδυνση της οικονομίας.

Η Fed ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη και διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η μείωση αυτού του μεγέθους ήταν μέτρο για την προστασία μιας ανθεκτικής οικονομίας, και όχι μια έκτακτη αντίδραση στην πρόσφατη αδυναμία της αγοράς εργασίας. Το κατά πόσο η πρόβλεψη του Πάουελ θα επαληθευτεί πιθανότατα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την πορεία των μετοχών και των ομολόγων για το υπόλοιπο του 2024.

Οι προοπτικές για μια “ήπια προσγείωση“, όπου η Fed θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, έχουν ενισχύσει τις μετοχές και τα ομόλογα φέτος, αν και οι ενδείξεις επιδείνωσης της αγοράς εργασίας έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα για να στηρίξει την ανάπτυξη.

“Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η αγορά θα κάνει παύση για να επεξεργαστεί αυτό που ήταν για πολλούς μια έκπληξη”, δήλωσε στο Reuters ο Έρικ Μπέιριχ, συν-επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Sound Income Strategies. “Θα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θα σκέφτονται, ‘ουάου, αν η Fed κόβει τόσο πολύ, τι βλέπουν που εμείς δεν βλέπουμε και υποδηλώνει ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί;'”

Η αντίδραση της αγοράς την Τετάρτη ήταν σχετικά υποτονική, καθώς οι μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο ανακάλεσαν τις αρχικές, μετά την απόφαση, αυξήσεις. Ο δείκτης S&P 500, έκλεισε 0,3% χαμηλότερα, μετά από άνοδο έως και 1% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο δείκτης έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 18% φέτος και βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Στις δηλώσεις του μετά την απόφαση, ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση ως “επαναπροσαρμογή” για να ληφθεί υπόψη η απότομη μείωση του πληθωρισμού από πέρυσι και είπε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να προλάβει οποιαδήποτε πιθανή εξασθένηση της αγοράς εργασίας. Όμως μερικοί επενδυτές ήταν σκεπτικοί απέναντι σε αυτή τη θετική άποψη.

“Παρά τα όσα λέει ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου, μια κίνηση κατά 50 μονάδες βάσης δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να έχουν καθυστερήσει”, δήλωσε στο Reuters ο Τζος Εμάνουελ, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών στη Wilshire.

“Νομίζω ότι αυτό αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες ότι η Fed θα μπορέσει να πετύχει την προσγείωση, κάτι που τελικά θα είναι θετικό για τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις”, δήλωσε επίσης στο Reuters ο Τζεφ Σουλτς, επικεφαλής οικονομικής και στρατηγικής αγοράς στη ClearBridge Investments.

Η προϊστορία έχει δείξει ότι οι μετοχές αποδίδουν καλά μετά από μειώσεις επιτοκίων – αρκεί η οικονομία να παραμείνει εκτός ύφεσης. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε μέση άνοδο 14% στους έξι μήνες μετά από κάθε πρώτη μείωση επιτοκίων από το 1970.

Ο Ρικ Ρίντερ, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών σταθερού εισοδήματος στην BlackRock, είπε ότι οι επενδυτές μπορεί να έχουν υπερβάλλει στην αντίδρασή τους στις πρόσφατες εκθέσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες ήταν πιο αδύναμες από τις προσδοκίες. Άλλα δεδομένα, όπως οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, συνέχισαν να δείχνουν ανθεκτική οικονομία.

Μακροπρόθεσμες προσαρμογές

Εντωμεταξύ οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν τις απόψεις τους για τα επιτόκια από τις τελευταίες προβλέψεις του Ιουνίου. Η Fed δήλωσε ότι αναμένει πως το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων – που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο εύρος 4,75% έως 5% – θα είναι στο 3,4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ οι traders των επιτοκίων στοιχηματίζουν σε περίπου 2,9%. Επίσης, το τελικό σημείο των μειώσεων των επιτοκίων της Fed αντανακλούσε μια μικρή αναβάθμιση, στο 2,9% από 2,8%.

Αυτό το κενό στις προσδοκίες ίσως προκάλεσε αντιστροφή στις αγορές κρατικών ομολόγων, προκαλώντας πωλήσεις στα μακροπρόθεσμα ομόλογα την Τετάρτη. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από τις τιμές των ομολόγων, βρίσκεται περίπου στο 3,73 μετά την επίτευξη του χαμηλότερου επιπέδου από τα μέσα του 2023 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Αναφορικά με τον ρυθμό με τον οποίο τιμολογούνταν οι μειώσεις, νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή αντίδραση”, δήλωσε στο Reuters ο Τζον Μαντζίρε, επικεφαλής των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και TIPS στη Vanguard, ο οποίος στοιχημάτιζε σε άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων.

Άλλοι όμως κοιτούσαν ακόμη πιο μακριά, με ορισμένους να επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ ενδέχεται να περιπλέξει την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: