Μαρκ Ζούκερμπεργκ για Apple: «Είναι μεγάλος ανταγωνιστής μας»

Μαρκ Ζούκερμπεργκ για Apple: «Είναι μεγάλος ανταγωνιστής μας»
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2019 Facebook founder Mark Zuckerberg speaks at Georgetown University in a 'Conversation on Free Expression" in Washington, DC. - Facebook has agreed to pay up to $14 million to settle a US government lawsuit accusing the tech giant of favoring immigrant applicants for thousands of high-paying jobs, authorities announced on October 19, 2021. US prosecutors alleged Facebook "channeled" jobs to visa holders by avoiding advertising on its careers website, accepting only physically mailed applications for some posts, or refusing to consider US workers at all. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
«Νομίζω ότι με πολλούς τρόπους είμαστε το αντίθετο της Apple», είπε ο ιδρυτής της Meta.  

Η Meta και η Apple έχουν γίνει ολοένα και περισσότερο αντίπαλοι, και ο Mark Zuckerberg αναμένει ότι ο ανταγωνισμός τους θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο CEO της Meta μίλησε για τις διαφορές στην κουλτούρα των δύο εταιρειών κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ζωντανής εμφάνισης στο podcast “Acquired”, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι με πολλούς τρόπους είμαστε το αντίθετο της Apple», είπε. «Προφανώς, η προσέγγισή τους έχει λειτουργήσει πολύ καλά. Ακολουθούν την τακτική του ‘Θα πάρουμε το χρόνο μας, θα το τελειοποιήσουμε, θα το κυκλοφορήσουμε’, και ίσως αυτό να ταιριάζει στην κουλτούρα τους για αυτά που κάνουν.»

Ο Zuckerberg συνέχισε λέγοντας ότι η Meta ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στις κυκλοφορίες προϊόντων, λέγοντας: «Πολλές φορές, στις εσωτερικές μας συζητήσεις, βρισκόμαστε σχεδόν στο σημείο να ντρεπόμαστε για αυτό που κυκλοφορούμε

«Θέλεις πραγματικά να έχεις μια κουλτούρα που να εκτιμά το να κυκλοφορείς πράγματα και να λαμβάνεις ανατροφοδότηση περισσότερο από το να λαμβάνεις πάντα θετικές επευφημίες από τον κόσμο όταν κυκλοφορείς κάτι,» συνέχισε.

Επίσης, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να κριτικάρει την προσέγγιση της Apple.

«Αν περιμένεις μέχρι να λαμβάνεις μόνο επαίνους, χάνεις πολλές φορές όπου θα μπορούσες να μάθεις χρήσιμα πράγματα και να τα ενσωματώσεις στην επόμενη έκδοση που θα κυκλοφορήσεις,» είπε.

Αργότερα στο podcast, ο Zuckerberg μίλησε και για το μέλλον της σχέσης των δύο εταιρειών, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται απαραίτητα την Apple ως έναν από τους κύριους ανταγωνιστές της Meta, αλλά είναι «μεγαλύτερος ανταγωνιστής από ό,τι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Zuckerberg είπε ότι ένας από τους στόχους του για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια είναι «να χτίσει την επόμενη γενιά ανοιχτών πλατφορμών και να επικρατήσουν οι ανοιχτές πλατφόρμες.»

Η Apple και η Meta δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο συνιδρυτής του Facebook έχει μιλήσει δημόσια υπέρ των ανοιχτών πλατφορμών, σε αντίθεση με το διάσημο “οχυρωμένο κήπο” της Apple, όπου ο κατασκευαστής του iPhone ελέγχει προσεκτικά το οικοσύστημα υλικού και λογισμικού του — κανόνες που ο Zuckerberg έχει κουραστεί να ακολουθεί ως δημιουργός εφαρμογών για την πλατφόρμα.

Ο Zuckerberg αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πλεονεκτήματα στο να έχεις ένα κλειστό και ολοκληρωμένο μοντέλο» και ότι πιστεύει πως η Apple θα είναι ο «κύριος ανταγωνιστής» της Meta — αλλά όχι μόνο στον τομέα των προϊόντων.

Οι διαφορές τους επεκτείνονται και στις βασικές τους αξίες.

«Νομίζω ότι, κατά κάποιον τρόπο, πρόκειται για μια βαθιά ιδεολογική και βασισμένη στις αξίες σύγκρουση γύρω από το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της τεχνολογικής βιομηχανίας και πόσο ανοιχτές θα πρέπει να είναι αυτές οι πλατφόρμες — είτε πρόκειται για πράγματα όπως το Llama και την AI είτε για τα γυαλιά και άλλα προϊόντα — για τους προγραμματιστές.»

Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δεν θεωρεί τη Meta ως έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της εταιρείας του.

«Ω, νομίζω ότι ανταγωνιζόμαστε σε κάποια πράγματα,» είπε ο Cook στους The New York Times το 2021. «Αλλά όχι, αν με ρωτούσαν ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας, η Meta δεν θα ήταν στη λίστα. Δεν είμαστε στον τομέα των κοινωνικών δικτύων.»

Από τότε, όμως, η Apple λάνσαρε το ακουστικό Vision Pro — ανταγωνιζόμενη άμεσα το πιο οικονομικό ακουστικό Quest της Meta. Η Apple αναπτύσσει επίσης την επιχείρηση διαφημίσεων της και προετοιμάζει το δικό της προϊόν γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, Apple Intelligence, το οποίο θα ξεκινήσει να διατίθεται στα iPhone τον Οκτώβριο. (Ο Zuckerberg ποντάρει πολλά στα ακουστικά, το metaverse και την Meta AI, αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της από τις διαφημίσεις.)

Επομένως, αν και ίσως δεν ήταν ο ανταγωνισμός που η Silicon Valley είχε προβλέψει πριν από μια δεκαετία, ο Zuckerberg προετοιμάζεται ξεκάθαρα για μια μακροχρόνια μάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: