Έλεγχος σε εταιρεία της Βουλγαρίας για τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο – Ποια είναι η Norta Global

Έλεγχος σε εταιρεία της Βουλγαρίας για τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο – Ποια είναι η Norta Global
epa11610034 An ambulance arrives at the American University of Beirut Medical Center (AUBMC) after an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Beirut, Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Hundreds of people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένας δικηγόρος καταχώρησε την εταιρεία σε μια πολυκατοικία στη Σόφια, σύμφωνα με το Reuters.

Μέχρι τη Βουλγαρία φτάνει η υπόθεση με τις εκρήξεις βομβητών κατά μέλων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι οποίοι εξερράγησαν αυτή την εβδομάδα σε μια συντονισμένη επίθεση, δήλωσε την Πέμπτη η κρατική υπηρεσία ασφαλείας.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, DANS, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών για να διερευνήσει τον ρόλο μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία, χωρίς να την κατονομάσει.

Δημοσιεύματα βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι μια εταιρεία με έδρα τη Σόφια, η Norta Global Ltd, διευκόλυνε την πώληση των βομβητών, οι οποίοι εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 4.000.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τη σύνδεση με τη Norta. Αξιωματούχοι της εταιρείας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Ένας δικηγόρος που καταχώρησε την εταιρεία σε μια πολυκατοικία στη Σόφια δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters.

Οι εικόνες των κατεστραμμένων βομβητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν μια μορφή που συμφωνεί με τους βομβητές που κατασκευάζει η Taiwan Gold Apollo, που ανέφερε την Τετάρτη ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη.

Όμως ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Telex ανέφερε ότι η πώληση διευκολύνθηκε στην πραγματικότητα από τη Norta, επικαλούμενος πηγές.

Η βουλγαρική κρατική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε ότι δεν εντόπισε καμία αποστολή των ύποπτων βομβητών στο βουλγαρικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com