Η Κομισιόν ζητά από την Apple να ανοίξει το σύστημά της στους ανταγωνιστές

Η Κομισιόν ζητά από την Apple να ανοίξει το σύστημά της στους ανταγωνιστές
epa11595963 Executive Vice President for A Europe Fit for the Digital Age and Competition, Margrethe Vestager, gives a press conference following the European Court of Justice rulings on the Apple tax state aid and Google Shopping antitrust cases in Brussels, Belgium, 10 September 2024. The European Court of Justice (ECJ) ruled on 10 September that Google violated antitrust laws and upheld the fine of 2.4 billion euros (2.64 billion USD). The ECJ also ruled that Apple needed to pay the European Union 13 billion euros (14.3 billion USD) in back taxes. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφορετικά η τεχνολογική εταιρεία κινδυνεύει με ένα πολύ βαρύ πρόστιμο.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ ξεκίνησαν την Πέμπτη τις διαδικασίες για να διασφαλίσουν ότι η Apple θα συμμορφωθεί με τους κανόνες που απαιτούν να ανοίξει το κλειστό οικοσύστημά της στους ανταγωνιστές, διαφορετικά κινδυνεύει με υψηλό πρόστιμο.

Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τι πρέπει να κάνει η Apple για να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.

«Σήμερα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε αυτές τις διαδικασίες για να καθοδηγήσουμε την Apple προς την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη διαλειτουργικότητα», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η πρώτη διαδικασία στοχεύει σε δυνατότητες συνδεσιμότητας του iOS για έξυπνα ρολόγια, ακουστικά, συσκευές εικονικής πραγματικότητας και άλλες συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο. Η δεύτερη διαδικασία αφορά πώς η Apple απαντά σε αιτήματα διαλειτουργικότητας από προγραμματιστές και τρίτα μέρη.

Η Apple δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή, αλλά προειδοποίησε για κινδύνους, τονίζοντας ότι η υπονόμευση της ασφάλειας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εντός έξι μηνών.

Με τι πρόστιμο απειλείται από την ΕΕ η Apple

Σε περίπτωση που η Apple δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που θέτει ο DMA, κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως το 10% των συνολικών ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της. Για την Apple, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσό, δεδομένων των ετήσιων κερδών της. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, το πρόστιμο μπορεί να αυξηθεί έως και στο 20% των εσόδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: