Η Bundesbank προειδοποιεί για ένα ακόμη τρίμηνο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας

Η Bundesbank προειδοποιεί για ένα ακόμη τρίμηνο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενεργειακό κόστος και οι μειωμένες εξαγωγές «χτυπούν» τη γερμανική βιομηχανία.

Η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί ξανά στο τρέχον τρίμηνο, εξαιτίας της βαθιάς βιομηχανικής ύφεσης, της μειωμένης επενδυτικής δραστηριότητας και της αυξημένης επιφυλακτικότητας των καταναλωτών, σύμφωνα με τη μηνιαία οικονομική έκθεση της Bundesbank που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει καταγράψει αρνητική ανάπτυξη σε δύο από τα τελευταία τρία τρίμηνα, επηρεάζοντας αρνητικά την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο τεράστιος βιομηχανικός τομέας της αντιμετωπίζει χαμηλή ζήτηση εξαγωγών και υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Η οικονομία θα σταθεροποιηθεί ή θα συρρικνωθεί ξανά στο τρίτο τρίμηνο», ανέφερε η γερμανική κεντρική τράπεζα. «Ωστόσο, δεν αναμένεται ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, εκτεταμένης και μακροχρόνιας μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη για την ώρα, κάτι που αποτελεί γρίφο για μερικούς οικονομολόγους, καθώς οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται και τα νοικοκυριά διαθέτουν σημαντικές αποταμιεύσεις.

Η Bundesbank σημείωσε ότι η αύξηση της αγοραστικής δύναμης θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά οι καταναλωτές αναμένεται να συνεχίσουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Οι προοπτικές για τη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται επίσης να εξασθενήσουν αυτό το τρίμηνο, με τα βραχυπρόθεσμα σχέδια παραγωγής και τις εξαγωγικές προσδοκίες να επιδεινώνονται, παρά ορισμένες αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης από νέες παραγγελίες από το εξωτερικό. Ωστόσο, η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην οικονομία.

Η συνολική απασχόληση παραμένει υψηλή, οι μισθοί αυξάνονται και οι προοπτικές για την αγορά εργασίας είναι σταθερές. Παρ’ όλα αυτά, η Bundesbank παρατήρησε ορισμένα ανησυχητικά σημάδια στην αγορά εργασίας, καθώς η έλλειψη οικονομικής ανάκαμψης αποτρέπει τις επιχειρήσεις από το να επεκτείνουν τα σχέδια απασχόλησής τους σε ορισμένους τομείς. Στη βιομηχανία, οι μεγαλύτερες απολύσεις αποτρέπονται μέσω της αυξημένης χρήσης ενός κοινωνικοασφαλιστικού προγράμματος που επιτρέπει στους εργοδότες να μειώνουν τις ώρες εργασίας αντί να απολύουν εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: