Ταϊβάν και Βουλγαρία «νίπτουν τας χείρας τους» για τους βομβητές της Χεζμπολάχ

lebanon
epa11610018 An ambulance arrives at the American University of Beirut Medical Center (AUBMC) after an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Beirut, Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Hundreds of people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ταϊβάν και η Βουλγαρία αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τις συσκευές που εξερράγησαν στον Λίβανο.

Οι αρχές της Ταϊβάν και της Βουλγαρίας αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στην εφοδιαστική αλυσίδα χιλιάδων βομβητών που εξερράγησαν την Τρίτη στον Λίβανο σε φονική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση της Τρίτης και άλλη μία την Τετάρτη κατά την οποία εξερράγησαν φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούσε το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου προκάλεσαν συνολικά τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 3.000 στον Λίβανο.

Το ερώτημα πώς και πότε οι βομβητές παγιδεύτηκαν και πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο και απαντήσεις αναζητούνται επίσης στην Ταϊβάν, τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τις εκρήξεις των βομβητών, οι οποίες ανέβασαν τον πήχη σε μια οξυνόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ευθέως τις επιθέσεις αυτές.

H Gold Apollo, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν κατασκεύασε τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και ότι η εταιρεία BAC, με έδρα τη Βουδαπέστη, στην οποία εντοπίστηκαν οι βομβητές, είχε άδεια να χρησιμοποιεί το εμπορικό της σήμα.

«Τα συστατικά μέρη είναι (κυρίως) χαμηλής τεχνολογίας IC (ολοκληρωμένα κυκλώματα) και μπαταρίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν Κούο Τζιχ-χουέι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν τα συστατικά μέρη των βομβητών που εξερράγησαν είχαν κατασκευαστεί στην Ταϊβάν, σημείωσε: «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν είχαν κατασκευαστεί στην Ταϊβάν» και πρόσθεσε ότι την υπόθεση διερευνούν οι δικαστικές αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Λιν Τσία-λουνγκ, επίσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, απάντησε «όχι» στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον ντε φάκτο πρεσβευτή του Ισραήλ για να εκφράσει ανησυχία για την υπόθεση.

«Καλούμε τις αποστολές μας στο εξωτερικό να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους για την ασφάλεια και θα ανταλλάξουμε σχετικές πληροφορίες με άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία έγινε επίσης χθες, Πέμπτη, ένα από τα μέρη στα οποία εστιάζονται οι έρευνες για την υπόθεση αυτή, αφού τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εταιρεία Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια εμπλεκόταν στην πώληση των βομβητών.

Ωστόσο η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, η DANS, ανακοίνωσε σήμερα ότι «διαπίστωσε αδιαμφισβήτητα» ότι κανένας βομβητής από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στον Λίβανο δεν εισήχθη, δεν εξήχθη ή δεν κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία.

Επίσης σημείωσε ότι ούτε η Norta ούτε η νορβηγική ιδιοκτήτριά της δεν εμπορεύτηκαν, δεν πούλησαν ή δεν αγόρασαν τους βομβητές εντός της δικαιοδοσίας της Βουλγαρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

– Έρευνα στην Ταϊβάν –

Καθώς οι αρχές της Ταϊβάν διερευνούν οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στις εκτεταμένες ταϊβανέζικες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού του κλάδου της τεχνολογίας και τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στον Λίβανο, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-κουάνγκ ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Άλλο ένα πρόσωπο που βρέθηκε επίσης χθες στο γραφείο του εισαγγελέα ήταν η Τερέζα Γου, η μοναδική υπάλληλος μιας εταιρείας που ονομάζεται Apollo System, η οποία δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από την εισαγγελία αργά χθες το βράδυ.

Ο Χσου δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι πρόσωπο που ονομάζεται Τερέζα ήταν μια από τις επαφές του για τη συμφωνία με την BAC.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της περιοχής Σιλίν στην Ταϊπέι δήλωσε ότι εξέτασε δύο μάρτυρες και ότι έλαβε συγκατάθεση για να διεξαγάγει έρευνες στις τέσσερις εγκαταστάσεις των εταιρειών τους στην Ταϊβάν στο πλαίσιο της έρευνάς της.

«Θα επιδιώξουμε να προσδιορίσουμε αν υπήρξε οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή αυτών των ταϊβανέζικων εταιρειών το ταχύτερο δυνατό, να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας και του λαού της», σημείωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ορκίστηκε να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, το οποίο δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: