TrueX: Λανσαρίστηκε το νέο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που βασίζεται στα stablecoins

TrueX: Λανσαρίστηκε το νέο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που βασίζεται στα stablecoins
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Η θεμελιώδης πρόκληση για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των κόσμων των νομισμάτων fiat και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Του Leo Schwartz

Καθώς ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων επιδιώκει να σταθεί στα πόδια του μετά την κατάρρευση του FTX στα τέλη του 2022, οι συναλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παραμένουν διασκορπισμένες σε ένα παγκόσμιο σύνολο ανταλλακτηρίων, από εισηγμένες εταιρείες όπως η Coinbase έως αποκεντρωμένες εφαρμογές όπως η Uniswap.

Την περασμένη Τετάρτη, ένα νέο ανταλλακτήριο μπήκε στο μείγμα καθώς το TrueX έκανε τα αποκαλυπτήριά του μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ανάπτυξης. Ιδρύθηκε από τον Vishal Gupta, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως επικεφαλής ανταλλακτηρίου στην Coinbase και επικεφαλής του USDC στη Circle, μαζί με τον πρώην μηχανικό της Coinbase, Patrick McCreary. Το νέο ανταλλακτήριο ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση χτίζοντας το σύστημα συναλλαγών και διευθετήσεών του γύρω από τα stablecoins.

«Τοποθετήσαμε το αντικείμενο δραστηριότητάς μας σε νέα βάση», είπε ο Gupta σε συνέντευξή του στο Fortune.

Η θεμελιώδης πρόκληση για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των κόσμων των νομισμάτων fiat και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Τα stablecoins πρωτοεμφανίστηκαν με λύσεις που υποστηρίζονται από δολάρια όπως το Tether και το USDC, μια συνεργασία μεταξύ της Circle και του Coinbase, έτσι ώστε οι traders να μπορούν να έχουν μια crypto-native λύση για τη διατήρηση αξίας σε ένα λιγότερο ασταθές περιουσιακό στοιχείο από τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ethereum.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό την καθοδήγηση του Gupta, το Coinbase έγινε το πρώτο ανταλλακτήριο που ολοκλήρωσε την ενσωμάτωσή του γύρω από ένα stablecoin, ενοποιώντας το USDC και το USD, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά αντιμετωπίζονταν ως ισοδύναμα στο ανταλλακτήριο, απλοποιώντας τις παραγγελίες καθώς οι traders μετακινούνταν μεταξύ κρυπτονομισμάτων και νομισμάτων fiat. Πριν από την κατάρρευσή του, το FTX προχώρησε ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από stablecoins για τη διευθέτηση των συναλλαγών.

Προς το παρόν, το TrueX θα λειτουργεί παρόμοια με το Coinbase, χρησιμοποιώντας το PYUSD του PayPal ως το προεπιλεγμένο νόμισμα διευθέτησης, που σημαίνει ότι θα χρησιμεύει ως το ισοδύναμο των δολαρίων μέσα στο οικοσύστημα TrueX. Αλλά αμέσως μετά την κυκλοφορία του TrueX στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Gupta, το TrueX στοχεύει να υιοθετήσει τον «αγνωστικισμό» ως προς τα stablecoin, όπως το FTX, επιτρέποντας στους traders να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών stablecoins όπως το USDC.

Αν και οι ιδρυτές δεν το είπαν ευθέως, ένας πιθανός λόγος που επέλεξαν το PYUSD ως το προεπιλεγμένο stablecoin του TrueX είναι για να στραφούν σε μια διαφορετική «λωρίδα κυκλοφορίας» από το Coinbase, το οποίο ευνοεί το USDC και το οποίο ο Gupta περιέγραψε ως την «καλύτερη δουλειά που είχα ποτέ». Ενώ το PYUSD δεν έχει επιτύχει τη ραγδαία ανάπτυξη του USDC ή του Tether, οι στενοί δεσμοί του με το PayPal -μαζί με τον εκδότη Paxos- προσφέρουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου αυτά δεν είναι παιχνίδια με έναν νικητή», είπε ο Gupta. «Κοιτάξτε το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα – υπάρχει η Goldman Sachs, αλλά υπάρχει και η Morgan Stanley».

Ακόμα κι αν ο στόχος για το TrueX είναι να υπάρχει δίπλα στο Coinbase, προσφέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με το Coinbase, το οποίο λειτουργεί τόσο ως μεσίτης όσο και ως θεματοφύλακας για τις συναλλαγές (προς μεγάλη απογοήτευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), το TrueX συνεργάζεται με την Paxos ως πιστοποιημένος θεματοφύλακας. Και σύντομα, το TrueX θα προσφέρει ευρύτερη υποστήριξη για διαφορετικούς τύπους stablecoin ως διακανονισμό και εξασφαλίσεις, ένα σημείο όπου το Coinbase είναι χτισμένο γύρω από το USDC.

Τουλάχιστον στα αρχικά του στάδια, το TrueX θα έχει πιο περιορισμένη λειτουργικότητα. Θα ξεκινήσει με την άμεση διαπραγμάτευση μιας χούφτας περιουσιακών στοιχείων και θα είναι ανοιχτό μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, αν και θα είναι ενεργό στις ΗΠΑ. Δεδομένου του ιστορικού του Gupta στην έναρξη της δραστηριότητας παραγώγων της Coinbase, άλλα προϊόντα -και περιουσιακά στοιχεία- είναι πιθανό να έρθουν σύντομα.

Το TrueX λανσαρίστηκε υπό τη μητρική εταιρεία True Markets με χρηματοδότηση seed 9 εκατομμυρίων δολαρίων από κορυφαίους επενδυτές που εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των RRE Ventures, Reciprocal Ventures και Hack VC, μαζί με crypto-native εταιρείες όπως οι Paxos, Solana Foundation και Aptos. Με το λανσάρισμά του, το TrueX θα δώσει κίνητρα συμμετοχής μέσω ενός προγράμματος ρευστότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com