Πώς η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας

Πώς η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας
Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη 16/2 στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security, ενώ ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (και θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση). Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς «σκανάρουν» την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι τώρα περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζομένους έχουν υιοθετήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα εργαλείο που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων καταγράφοντας με ακρίβεια τον πραγματικό χρόνο εργασίας, αρχίζει να γίνεται καθημερινότητα για όλο και περισσότερους εργαζομένους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Νίκο Μηλαπίδη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, μέχρι τώρα περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζομένους σε κλάδους όπως οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η βιομηχανία, έχουν υιοθετήσει την ψηφιακή κάρτα. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση, κλάδους που απασχολούν άλλους 700.000 εργαζομένους, με στόχο την πλήρη υποχρεωτικότητα από τη νέα τουριστική σεζόν, δηλαδή Μάρτιο ή Απρίλιο του 2024.

Ο κ. Μηλαπίδης υπογράμμισε πως η υποχρεωτική χρήση της κάρτας θα συμβάλει στην καταγραφή των πραγματικών ωρών απασχόλησης, διασφαλίζοντας ότι οι εργοδότες θα τηρούν τα ημερήσια όρια ξεκούρασης και τα εβδομαδιαία πρότυπα εργασίας. Εξήγησε επίσης ότι η ψηφιακή κάρτα δεν είναι εργαλείο καταπίεσης, αλλά μια μέθοδος προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, βοηθώντας να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες εργασίας με περισσότερες προσλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση της κάρτας στο Δημόσιο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, με ορισμένους κλάδους όπως η ενέργεια και η ναυτιλία να την έχουν υιοθετήσει, ενώ το Υπουργείο εργάζεται για την πλήρη επέκτασή της μέχρι το 2027.

Παράλληλα, ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε στα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα τόσο για νεότερους όσο και για μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους. Σημείωσε ότι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα αφορούσε άτομα ηλικίας 55-67, που κάλυψαν σημαντικές ανάγκες στο δημόσιο τομέα, και υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση των προγραμμάτων ανεργίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας.

Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση θεωρείται σημαντικό βήμα για την προστασία των εργαζομένων και την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: