«Κλειδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ενέργεια, μεταναστευτικό και Κυπριακό στην ατζέντα

«Κλειδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ενέργεια, μεταναστευτικό και Κυπριακό στην ατζέντα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) (Δ) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), ανταλλάσσουν χειραψία κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. «Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές. «Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί α Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο κρίσιμο τετ α τετ των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, με φόντο τις περιφερειακές εξελίξεις και την αναζήτηση λύσεων για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται αύριο Τρίτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις 11:40 π.μ. (τοπική ώρα Αμερικής), στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη γνωστή σύνθεση «τρείς συν τρεις», αναμένεται να εστιάσει στις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαλόγου, με στόχο τη διατήρηση της θετικής ατζέντας και την αποφυγή εντάσεων, παρά τις περιφερειακές κρίσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Όπως τονίζεται, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν εξαρτώνται από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ στόχος της Ελλάδας είναι η εμβάθυνση του διαλόγου και η διερεύνηση νέων πεδίων συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να φέρει στο τραπέζι το Κυπριακό, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, με την ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξει νέος κύκλος διαλόγου.

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες θα αναζητήσουν κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεχών πιέσεων. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι κρίσιμη, καθώς οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, επιβάλλοντας την ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης.

Τριμερής συνάντηση με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για να συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας και ειδικότερα την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Στόχος της συνάντησης είναι να προχωρήσουν τα έργα υποδομής που θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής.

Μητσοτάκης σε αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις: Αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: