ΤΧΣ: Γυρίζουν σελίδα οι τράπεζες – Στην τελική ευθεία το νέο placement της Εθνικής Τράπεζας

Εθνική
Museum of National Bank of Greece in Athens, Greece on March 13, 2024. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης.

Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το πέρασμά του σε μια νέα φάση. Μετά από χρόνια ανακεφαλαιοποιήσεων και κρατικής στήριξης, οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα, προσελκύοντας σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το ΤΧΣ κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας και σχεδιάζει να διαθέσει μέσω placement ένα ποσοστό μεταξύ 10% και 13%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο. Η διαδικασία θα γίνει μέσω βιβλίου προσφοράς (book building process) και δημόσιας προσφοράς. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 7,50 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη.

Το προηγούμενο placement της Εθνικής Τράπεζας είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023, με την τιμή διάθεσης στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή, αποφέροντας στο Δημόσιο έσοδα 1,06 δισ. ευρώ. Έκτοτε, η μετοχή της τράπεζας σημείωσε σημαντική άνοδο, φτάνοντας την περιοχή των 7,30 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ δεν αφορά μόνο την Εθνική Τράπεζα. Ήδη από το 2023, το Ταμείο άρχισε να αποχωρεί σταδιακά από τις συστημικές τράπεζες, καθώς η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επιτυχία των πρόσφατων placements στην Εθνική και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών.

Οι διεθνείς οίκοι δίνουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές στόχους για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η Morgan Stanley τοποθετεί την τιμή στα 10,43 ευρώ, η Goldman Sachs στα 11 ευρώ, και η UBS στα 11,20 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει την αισιοδοξία για τις προοπτικές της τράπεζας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος γενικότερα.

Το επιτυχημένο placement της Πειραιώς τον Μάρτιο του 2023, το οποίο συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 10,7 δισ. ευρώ, αποτέλεσε ορόσημο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με τη μετοχή να πωλείται σε premium τιμή στα 4 ευρώ. Αντίστοιχα, το πρώτο placement της Εθνικής τον Νοέμβριο του 2023 είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία, με τη ζήτηση να ξεπερνά τις προσφερόμενες μετοχές κατά 8 φορές.

Η διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ελκύουν διεθνή κεφάλαια και κινούνται προς μια νέα, δυναμική πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: