Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ για την έρευνα της Κίνας στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων

Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ για την έρευνα της Κίνας στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων
Photo: DALL•E
Το Πεκίνο υποστηρίζει πως η γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ λαμβάνει επιδοτήσεις σε 20 διαφορετικά προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε διαβουλεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να αμφισβητήσει την έρευνα της Κίνας σχετικά με τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα ανακοίνωσε την έρευνα στα τέλη Αυγούστου υποστηρίζοντας ότι η γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ λαμβάνει επιδοτήσεις σε 20 διαφορετικά προγράμματα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η αμφισβήτησή της προκλήθηκε από «ένα αναδυόμενο μοτίβο της Κίνας να κινεί μέτρα εμπορικής άμυνας, με βάση αμφισβητήσιμους ισχυρισμούς και ανεπαρκή στοιχεία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι διαδικασίες στον ΠΟΕ ξεκινούν με μια υποχρεωτική περίοδο 60 ημερών για να διαβουλευτούν τα μέρη μεταξύ τους. Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον WTO να συστήσει επιτροπή κρίσης εάν οι διαβουλεύσεις δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση.

Οι επιτροπές του WTO χρειάζονται συνήθως περισσότερο από ένα έτος για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Η Κίνα ξεκίνησε την έρευνα κατά των επιδοτήσεων στις 21 Αυγούστου, με στόχο το υγρό γάλα της ΕΕ, την κρέμα γάλακτος με περιεκτικότητα σε λιπαρά άνω του 10% και διάφορους τύπους τυριών.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι τα καθεστώτα επιδοτήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ είναι πλήρως εναρμονισμένα με τους διεθνείς κανόνες και δεν προκαλούν ζημία στον γαλακτοκομικό τομέα της Κίνας.

Η ΕΕ επέβαλε τον Ιούλιο προσωρινούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα και τα μέλη της ΕΕ αναμένεται να ψηφίσουν σύντομα για τους τελικούς δασμούς, οι οποίοι θα ισχύουν για πέντε χρόνια.

Η Κίνα διεξάγει επίσης έρευνες αντιντάμπινγκ για το κονιάκ και το χοιρινό κρέας της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: