Οικιακά φωτοβολταϊκά: Γρηγορότερη η απόσβεση με το νέο σύστημα αυτοκατανάλωσης

Οικιακά φωτοβολταϊκά: Γρηγορότερη η απόσβεση με το νέο σύστημα αυτοκατανάλωσης
Photo: pixabay.com
Η αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και οι φοροαπαλλαγές ενισχύουν το όφελος, ειδικά για νοικοκυριά με υψηλή κατανάλωση.

Με τη νέα μέθοδο αυτοκατανάλωσης (net billing) που αντικατέστησε τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), οι καταναλωτές μπορούν να αποσβέσουν την επένδυση στα φωτοβολταϊκά τους σε 5 έως 7 χρόνια για οικιακές εγκαταστάσεις και σε μόλις 3,6 – 4,5 χρόνια για επαγγελματικές.

Η ανάλυση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) δείχνει ότι η αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και οι φοροαπαλλαγές ενισχύουν το όφελος, ειδικά για νοικοκυριά με υψηλή κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο σύστημα αυτοκατανάλωσης επιτρέπει την άμεση χρήση της παραγόμενης ενέργειας, με οποιοδήποτε πλεόνασμα να πωλείται στο δίκτυο στη δεδομένη τιμή αγοράς. Αντίθετα από το προηγούμενο σύστημα (net metering), όπου η ενέργεια “αποθηκευόταν” στο δίκτυο και γινόταν συμψηφισμός σε βάθος τριετίας, το νέο πλαίσιο μεγιστοποιεί την απόδοση για όσους καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας κατά τις ώρες παραγωγής.

Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κινήτρων από την Πολιτεία και τη στήριξη φορολογικών απαλλαγών, ενισχύει το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά, καθώς προσφέρουν οικονομικά αποδοτική λύση και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: