ΕΚΤ: Πρωτιά για τις ελληνικές τράπεζες σε επιτοκιακό περιθώριο και NPLs

ΕΚΤ: Πρωτιά για τις ελληνικές τράπεζες σε επιτοκιακό περιθώριο και NPLs
ATMs from Greek banks in central Athens in Greece on Aug. 7, 2019 Photo: Shutterstock
Το επιτοκιακό περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 3,32%, διατηρώντας τη χώρα στην κορυφή της λίστας.

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωζώνη όσον αφορά το επιτοκιακό περιθώριο, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι, παρά τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το επιτοκιακό περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 3,32%, διατηρώντας τη χώρα στην κορυφή της λίστας, μετά από τις Σλοβενία (3,63%), Λιθουανία (3,67%) και Λετονία (3,78%). Η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερη από το Βέλγιο (1,41%) και τη Γερμανία (1,07%), καταδεικνύοντας την υψηλή απόδοση των ελληνικών τραπεζών σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται στο 4,10%, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος κυμαίνεται στο 2,30%. Παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από 5,70% το β’ εξάμηνο του 2023, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκριτικά, ο δείκτης των κόκκινων δανείων στη Γερμανία και το Βέλγιο βρίσκεται στο 1,66% και 1,64% αντίστοιχα, ενώ στην Ιταλία ανέρχεται στο 2,67% και στην Ισπανία στο 3,14%. Στην Κύπρο, το ποσοστό έχει σχεδόν μηδενιστεί, καταδεικνύοντας την επιτυχία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων στη χώρα.

Το συνολικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο 2,30% για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται στα 356 δισεκ. ευρώ. Σε επιμέρους τομείς, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ανήλθε στο 3,57%, ενώ για τα δάνεια προς νοικοκυριά μειώθηκε στο 2,23%.

Παρά τις προκλήσεις, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, επιτυγχάνοντας σταδιακή βελτίωση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και διατηρώντας υψηλό επιτοκιακό περιθώριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: