Τράπεζες και κλιματικοί κίνδυνοι: Μια υποτιμημένη απειλή με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις

Τράπεζες και κλιματικοί κίνδυνοι: Μια υποτιμημένη απειλή με τεράστιες οικονομικές προεκτάσεις
Photo: pixabay.com
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε ανησυχητικά στοιχεία.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενσωματώνουν σταδιακά τους κλιματικούς κινδύνους στους όρους των ενυπόθηκων δανείων, αλλά δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πλήρως το κόστος που μπορεί να προκύψει. Η ΕΚΤ προειδοποιεί για την ανάγκη προετοιμασίας ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσαρμόζουν τους όρους των ενυπόθηκων δανείων για ακίνητα σε περιοχές με υψηλό κλιματικό κίνδυνο, αυξάνοντας το κόστος τους. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η ΕΚΤ, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το μακροχρόνιο οικονομικό αντίκτυπο αυτών των κινδύνων, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι κλιματικές αλλαγές και οι συνέπειες τους, όπως οι ακραίες πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, έχουν ήδη επισημανθεί ως σοβαροί φυσικοί κίνδυνοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να προετοιμαστούν καλύτερα για ενδεχόμενες απώλειες που προέρχονται από τέτοια γεγονότα. Οι επιπτώσεις στους εταιρικούς πελάτες που δεν προσαρμόζονται επαρκώς στις νέες κλιματικές συνθήκες αποτελούν έναν άλλο σημαντικό κίνδυνο που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.

Ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι οι περιοχές υψηλού κλιματικού κινδύνου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, με πιθανή μείωση της αξίας των ασφαλειών τους. Παρά τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει από τις τράπεζες, ο κίνδυνος που σχετίζεται με το κλίμα εξακολουθεί να υποτιμάται.

Τα πλήρη ευρήματα θα δημοσιευθούν από την ΕΚΤ τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: