Επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο: Τεράστιες οι ανθρώπινες απώλειες, στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 10ετιών

Lebanon israel
epa11618484 An Israeli emergency worker inspects the damage at the scene of a missile strike on a residential neighbourhood in Kiryat Bialik, northern Israel, 22 September 2024. The Israeli military said that about 85 projectiles were identified crossing from Lebanon into several areas in northern Israel on 22 September. Some of the shells were intercepted, and fallen projectiles were located in Kiryat Bialik, Tsur Shalom and Moreshet, igniting fires in the area, the statement added. Following the attack on northern Israel the Israel Defense Forces (IDF) said it conducted strikes against Hezbollah targets in Lebanon. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερες από 30 πτήσεις από και προς τη Βηρυτό του Λιβάνου την Τρίτη ακυρώθηκαν.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία ημέρα μετά την εξαπόλυση κύματος αεροπορικών επιδρομών κατά των εγκαταστάσεων της οργάνωσης κατά τη φονικότερη ημέρα του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι επιτέθηκε σε πολλούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου εκρηκτικών υλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων προς το Ισραήλ, με τη σειρά πυραύλων Φάντι.

Είπε ότι επιτέθηκε στο εργοστάσιο εκρηκτικών υλών τα ξημερώματα της Τρίτης και στο αεροδρόμιο Μεγκιντό τρεις διαφορετικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορά του, το Ισραήλ μετατοπίζει την προσοχή του στα βόρεια σύνορα, όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ προς υποστήριξη της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε έναν πυρήνα μαχητών της Χεζμπολάχ και το πυροβολικό και τα άρματα μάχης έπληξαν άλλους στόχους της Χεζμπολάχ στο νότο. Η αστυνομία στο βόρειο Ισραήλ δήλωσε ότι βρέθηκαν θραύσματα πυραύλων αναχαίτισης σε διάφορες περιοχές.

Μετά από μερικές από τις σφοδρότερες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από τότε που οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν τον Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, το Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους του Λιβάνου να εκκενώσουν τις περιοχές όπου, όπως είπε, το ένοπλο κίνημα αποθήκευε όπλα.

Οικογένειες από το νότιο Λίβανο φόρτωσαν αυτοκίνητα, φορτηγά και φορτηγά με αντικείμενα και ανθρώπους μικρούς και μεγάλους. Οι αυτοκινητόδρομοι βόρεια ήταν μπλοκαρισμένοι.

Ο Λιβανέζος υπουργός που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Νάσερ Γιασίν, δήλωσε στο Reuters ότι είχαν δημιουργηθεί 89 προσωρινά καταφύγια σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις, με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 26.000 ανθρώπων, καθώς οι πολίτες διέφυγαν από αυτό που αποκάλεσε «ισραηλινές θηριωδίες».

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έπληξε τη Χεζμπολάχ στο νότιο, ανατολικό και βόρειο τμήμα του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων, θέσεων διοίκησης και υποδομών των μαχητών. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, όπως ανέφερε.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά, και 1.645 τραυματίστηκαν. Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νεκρών από τη βία στο Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων στη Βηρυτό

Εξάλλου, εν μέσω της τεταμένης κατάστασης περισσότερες από 30 πτήσεις από και προς τη Βηρυτό του Λιβάνου την Τρίτη ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αεροδρομίου, Ραφίκ Χαρίρι.

Ο ιστότοπος έδειξε ότι ακυρώθηκαν 15 εξερχόμενες πτήσεις και 29 εισερχόμενες πτήσεις από διάφορες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Qatar Airways, διάφορες αεροπορικές εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Turkish Airways.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com