World Talent Ranking: Η Ελλάδα εξακολουθεί να χάνει ταλαντούχους εργαζόμενους

World Talent Ranking: Η Ελλάδα εξακολουθεί να χάνει ταλαντούχους εργαζόμενους
Searching for candidate, HR Human Resources find people to fill in job vacancy, finding customer or career opportunity concept, businessman HR look through binoculars to find candidate people. Photo: Shutterstock
Ενώ η αναζήτηση για ταλέντα αποτελεί το Νο1 ζήτημα των επιχειρήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη των χωρών που τα αξιοποιούν πραγματικά.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε για το 2024 η Ελλάδα στη λίστα με την αξιοποίηση και το καλύτερο περιβάλλον για ταλέντα στον κόσμο, σύμφωνα με το World Talent Ranking του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας (IMD).

Η κατάταξη μετρά πώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αποδίδουν όσον αφορά τη διατήρηση της δεξαμενής ταλέντων τους, μέσω ενός συνδυασμού απαντήσεων σε έρευνες και δεδομένα από το IMD σε 67 οικονομίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία αυτά αναλύονται σε τρεις κατηγορίες: επένδυση και ανάπτυξη εγχώριων ταλέντων, ελκυστικότητα (ο βαθμός στον οποίο μια χώρα αξιοποιεί τη δεξαμενή ταλέντων του εξωτερικού) και ετοιμότητα (η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη δεξαμενή ταλέντων).

Η Ελλάδα βρέθηκε στο νούμερο 44 της λίστας, πέφτοντας 7 θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη του 2023 και καταγράφοντας τη χειρότερη θέση των τελευταίων ετών.

Στους επιμέρους δείκτες της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση αναφορικά με τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα (από 34η το 2023), στην 49η θέση για την ελκυστικότητα (από 46η το 2023) και στην 46η θέση για την ετοιμότητα αξιοποίησης ταλέντων (από 37η το 2023).

Σημειώνεται πως στις 10 κορυφαίες χώρες βρίσκονται 8 ευρωπαϊκά κράτη.

Ακολουθούν κορυφαίες χώρες του κόσμου και η μεταβολή του στη λίστα συγκριτικά με το 2023.