Νέο «ράπισμα» στις ελπίδες για ανάκαμψη της Γερμανίας – Σε χαμηλό 4 μηνών το επιχειρηματικό κλίμα

Νέο «ράπισμα» στις ελπίδες για ανάκαμψη της Γερμανίας – Σε χαμηλό 4 μηνών το επιχειρηματικό κλίμα
Photo: AFP
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «βρίσκεται στα πρόθυρα ενός καθοδικού σπιράλ».

Ακόμα ένα «χτύπημα» δέχθηκαν οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας της Γερμανίας, με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo για τον Σεπτέμβριο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 85,4 μονάδες έναντι 86,6 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 86 μονάδες. Ο δείκτης μειώθηκε σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τον κατασκευαστικό. Στη μεταποίηση, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έπεσε στις 84,4 μονάδες από 86,5 μονάδες τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 86 μονάδες.

Ο δείκτης προσδοκιών (για τους επόμενους 6 μήνες) υποχώρησε στις 86,3 μονάδες από 86,8 μονάδες τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 86,4 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος του Ifo, Κλάους Βόλραμπε, δήλωσε στο Reuters πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός καθοδικού σπιράλ».

Πρόσθεσε πως η οικονομία της Γερμανίας, η οποία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: