Γιατί η ΕΕ υστερεί τόσο πολύ στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης

Γιατί η ΕΕ υστερεί τόσο πολύ στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης
Europe Map with virtual gavel and sound block and AI word. Concept of the EU recently adopted the AI Act, ushering in new restrictions on Artificial Intelligence use cases and mandating transparency Photo: Shutterstock
Οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ για τα δεδομένα και την τεχνολογία πνίγουν την καινοτομία εντός του μπλοκ.

Σε μείζον πρόβλημα έχουν μετατραπεί οι κανονιστικές αγκυλώσεις της ΕΕ για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη – αλλά, όταν ο λόγος πάει στην τεχνητή νοημοσύνη, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. 

Εάν έχετε αγοράσει πλαστικό μπουκάλι τους τελευταίους μήνες, μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια τρελή αλλαγή – το καπάκι δεν μπορεί πλέον να αποσπαστεί από το υπόλοιπο μπουκάλι.

Μπορεί να το βρίσκετε ενοχλητικό ή μπορεί ακόμη και να προσποιήστε ότι σας αρέσει, γιατί έτσι βοηθάτε στη διάσωση του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες που βασίζονται σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν εταιρείες που έχουν δημιουργήσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, αυτοκινούμενα οχήματα, drones, εμπορικούς διαστημικούς περιπάτους και πολλά, πολλά άλλα πράγματα.

Αυτό το συγκλονιστικό χάσμα ανταγωνιστικότητας, όπως πολλές ιδέες, έχει μετατραπεί από μια τρελή θεωρία συνωμοσίας του Brexit και πηγή χλευασμού σε κάτι που οι ίδιοι οι ηγέτες της ΕΕ αναγνωρίζουν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.

Το ανέδειξε δε στην έκθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οι λύσεις που προσφέρει είναι –αναπόφευκτα– περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κρατικές δαπάνες και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό σημαίνει ακριβότερη ενέργεια, λιγότερο ανταγωνισμό ή πειραματισμό μεταξύ των κρατών μελών και υψηλότερους φόρους. Καλή τύχη!

Αλλά το μοιρολόι του κ. Ντράγκι επικεντρώνεται σε έναν δυνητικά τεράστιο τομέα ανάπτυξης, την τεχνητή νοημοσύνη (AI). 

Αυτή η νέα πηγή τεχνολογιών θα μπορούσε να αποδειχθεί deus ex machina για τα οικονομικά και κυβερνητικά δεινά του κόσμου και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να είναι ηγέτιδα δύναμη σε αυτό.

Η έκθεση του κ. Ντράγκι κυριολεκτικά προτείνει «να διευκολυνθεί η εμπορευματοποίηση ιδεών για τους ερευνητές». Ωστόσο, η ΕΕ έχει εμποδίσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας που επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη να εκπαιδεύουν τα προϊόντα της σε δεδομένα χρηστών εντός του μπλοκ. Αυτό σημαίνει λιγότερη καινοτομία και προϊόντα που δεν είναι τόσο χρήσιμα εντός της ΕΕ όσο εκτός.

Την ίδια στιγμή, ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της ΕΕ, αποφάσισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση τεχνολογίας στην Ευρώπη ήταν το Twitter του Έλον Μασκ. Η απειλή για απαγόρευση του Twitter σε ολόκληρη την ΕΕ οδήγησε τον κύριο Μπρετόν στην παραίτηση.

Προτεραιότητες της ΕΕ 

Αυτές οι βαριές προτεραιότητες της ΕΕ αποδεικνύουν ένα άλλο σημείο συζήτησης για το Brexit: με την πάροδο του χρόνου το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απόκλιση από τους κρατικιστικούς κανόνες της ΕΕ.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) αποφάσισε πρόσφατα να ΜΗΝ παρέμβει για να αποτρέψει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για εκπαίδευση δεδομένων χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν μέρει χάρη στην ενισχυμένη καθοδήγηση σχετικά με τα καθήκοντα των ρυθμιστών για την προώθηση της ανάπτυξης, που θεσπίστηκε από τη Συντηρητική κυβέρνηση τον Μάιο, εταιρείες όπως η Meta θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν συναρπαστικά νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που θα ωφελήσουν τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειωτέον, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διόρισαν για την τεχνητή νοημοσύνη το 2017, κάποιοι γέλασαν. Τώρα δεν γελούν τώρα καθώς το κράτος του Κόλπου πρωτοπορεί σε κάθε είδους τεχνολογία.

Υπάρχουν μερικές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Helsing στη Γερμανία έως τη Mistral στη Γαλλία, που είναι παγκόσμιοι ηγέτες, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω λόγω της οπισθοδρομικής γραφειοκρατίας της ΕΕ.

Δυστυχώς, στην Ευρώπη η καινοτομία στραγγαλίζεται… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: