Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για τον Λίβανο – «Δεν θα αφήσουμε να γίνει μια ακόμα Γάζα»

Masoud Pezeshkian
epa11616829 Iranian President Masoud Pezeshkian and Commander of the Islamic Revolutionary Guard Corps' Aerospace Force Amir Ali Hajizadeh (L) attend the annual military parade marking the Iraqi invasion in 1980, which led to an eight-year-long war (1980-1988); in Tehran, Iran, 21 September 2024. According to IRNA newes agency, Iranian president Masoud Pezeshkian said 'our defense system power is on that level that no enemy even dares to think to attack against Iran, and we will continue to develop our defense system in any aspects.' EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι στο Ισραήλ» τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Εν μέσω της επικίνδυνης κλιμάκωσης των ενόπλων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ κατά των επιθέσεων που πραγματοποιεί σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις τελευταίες μέρες.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό CNN υπογράμμισε πως τα εκτεταμένα πλήγματα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποτελούν «μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική κρίση» που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ευρύτερες συγκρούσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία ημέρα μετά την εξαπόλυση κύματος αεροπορικών επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης κατά τη φονικότερη ημέρα του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις του Ισραήλ έχει φτάσει τους 558 μέχρι στιγμής, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 1.800 άτομα.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα συμβουλεύσει την Χεζμπολάχ να συγκρατηθεί στην απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, ο Πεζεσκιάν είπε ότι η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει μια χώρα «οπλισμένη μέχρι τα δόντια και έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα που είναι πολύ ανώτερα από οτιδήποτε άλλο».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο Λίβανος μια άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», προειδοποίησε.

«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα που υπερασπίζεται και υποστηρίζεται και προμηθεύεται από δυτικές χώρες, ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ».

Ο Ιρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε περιφερειακή σύγκρουση, η οποία «μπορεί να είναι επικίνδυνη για το μέλλον του κόσμου και του ίδιου του πλανήτη Γη, γι’ αυτό πρέπει να αποτρέψουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές πράξεις που διαπράττει το Ισραήλ».

 

Το μήνυμα του ΟΗΕ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τρίτη οποιονδήποτε έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, εκφράζοντας ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση.

«Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί όλα τα κράτη και τους φορείς που ασκούν επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Τουρκ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Οι μέθοδοι και τα μέσα πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε η ίδια.

Ερωτηθείσα σχετικά με αναφορές ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τον κόσμο μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων πριν από τα χτυπήματα, είπε: «Είτε έχεις στείλει μια προειδοποίηση που λες στους αμάχους να φύγουν, δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να χτυπάς στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: