Προς δεύτερο χρόνο συρρίκνωσης η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Οι ανησυχίες στη Γερμανία

Προς δεύτερο χρόνο συρρίκνωσης η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Οι ανησυχίες στη Γερμανία
(FILES) People cross a street in front the headquarters building of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2024, one day before annual ECB press conference on Eurozone monetary policy. The number of ECB staff suffering from burnout has risen steadily in recent years to reach nearly four in ten, according to an internal study seen by AFP on July 11, 2024. The number of employees at the European Central Bank reporting burnout has gone up from 29.7 percent in 2016 to 33.2 percent in 2021, before reaching 38.9 percent in 2024, according to the study commissioned by ECB staff representatives and conducted by the Psy@work consultancy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η γερμανική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση 0,1% για το 2024.

Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, αναμένεται να κλείσει για δεύτερο συνεχόμενο έτος σε περιβάλλον συρρίκνωσης, σύμφωνα τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, όπως μετέδωσε την Τρίτη το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως για το 2023 η οικονομία της Γερμανίας παρουσίασε συρρίκνωση 0,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ινστιτούτα Ifo, DIW, IWH, IfW και RWI, που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, η γερμανική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση 0,1% για το 2024. Το Reuters σημειώνει πως μέχρι τη δημοσίευση των στοιχείων μπορεί να υπάρξει αλλαγή στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Ακόμη και με τον πληθωρισμό σε πτωτική τάση, η κατανάλωση παραμένει αδύναμη και το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι αδύναμες παγκόσμιες παραγγελίες και τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να επιβαρύνουν την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα, η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2025 έχει μειωθεί στο 0,8% από 1,4% και για το 2026, τα ινστιτούτα προβλέπουν ανάπτυξη 1,3%.

Σημειώνεται πως ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα που καταρτίζει το Ifo για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών.

Επιπλέον, με βάση στοιχεία της Δευτέρας η γερμανική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά μείωσης της παραγωγής για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος. Η επικαιροποίηση αναμένεται τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: