Λίβανος: To Ισραήλ ετοιμάζει ισχυρότερες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 6 νεκροί στη Βηρυτό

LEBANON
epa11622001 Firefighters work to douse a fire after projectiles fired from Lebanon hit an emergency storage in the Kiryat Shmona municipality, northern Israel, 24 September 2024. Hezbollah fired rockets on the northern Israeli city of Kiryat Shmona. According to the Israeli authorities, the strikes did not make victims but caused several fires. Israel's army had struck Lebanon in the past 24h against what it said was 'dozens of Hezbollah targets in numerous areas in southern Lebanon'. The Lebanese Health Ministry said on 23 September that almost 500 people were killed following the Israeli strikes on Lebanon. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τους μέχρι στιγμής βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 558 άτομα, μεταξύ τους και 50 παιδιά.

Ο στρατός του Ισραήλ προχώρησε την Τρίτη σε νέες επιθέσεις στον Λίβανο, με «στοχευμένες επιθέσεις» στη Βηρυτό, βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, την ώρα που κορυφώνεται η ανησυχία για μεγάλη κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Από τα χτυπήματα της Τρίτης στη Βηρυτό τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμα 15 τραυματιστήκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.  Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα συντρίμμια που προκάλεσαν οι επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμα, δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου τόνισαν ότι το νέο αυτό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας είχε στόχο υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ. Η τύχη του παραμένει άγνωστη, είπαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από τους μέχρι στιγμής βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη χώρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πάνω από 560 άτομα, μεταξύ τους και 50 παιδιά.

Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τα 1.800 άτομα.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χάλεβι, είπε ότι ο στρατός «θα επιταχύνει τις επιθετικές ενέργειες σήμερα και θα ενισχύσει όλες τις μονάδες».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Χεζμπολάχ να ξεφύγει», δήλωσε ο Χαλέβι. «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη ισχύ».

«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί συνεχείς εντατικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια με ένα «πολύ επικίνδυνο» barcode πάνω τους στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, προειδοποιώντας ότι η σάρωση του κωδικού από το τηλέφωνο θα «αποσύρει όλες τις πληροφορίες» από οποιαδήποτε συσκευή.

Η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο υποστήριξε ότι στοχοθέτησε αρκετούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου εκρηκτικών υλών σε απόσταση 60 χιλιομέτρων 37 μιλίων μέσα στο Ισραήλ, το οποίο επιτέθηκε με ρουκέτες Fadi τα ξημερώματα της Τρίτης. Είπε επίσης ότι επιτέθηκε τρεις διαφορετικές φορές στο αεροδρόμιο Μεγκίντο κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Αφούλα.

Ορισμένα λιβανέζικα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τον αριθμό των τραυματιών, υπογράμμισε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Λίβανο.

«Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες (εκτοπισμένους στον Λίβανο), αλλά αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αρχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, Μάθιου Σάλτμαρς. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Διεθνής ανησυχία

Οι εκκλήσεις για διπλωματία αυξάνονται καθώς η σύγκρουση επιδεινώνεται, με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, να προτρέπει όλα τα κράτη και τους φορείς με επιρροή να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση στο Λίβανο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τον κόσμο μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων πριν από τα πλήγματα, εκπρόσωπος του Τουρκ εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση.

«Οι μέθοδοι και τα μέσα πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες. Είτε έχεις στείλει μια προειδοποίηση που λες στους αμάχους να φύγουν, δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να χτυπάς στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος» ανέφερε η εκπρόσωπος, Ραβίνα Σαμντασάνι, σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Η Ρωσία δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί που βρίσκονται στον Λίβανο θα πρέπει να φύγουν τώρα που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πτήσεις, είπε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κϊρμπι.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για τους Αμερικανούς ώστε να φύγουν και θα πρέπει να φύγουν τώρα όσο αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Οι μάχες έχουν εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, και η περιφερειακή δύναμη Ιράν, η οποία έχει αντιπροσώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή – τη Χεζμπολάχ, τους Χούτι της Υεμένης και ένοπλες ομάδες στο Ιράκ – θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Τα πλήγματα έχουν αυξήσει την πίεση στη Χεζμπολάχ, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέστη σοβαρές απώλειες όταν χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εξερράγησαν στη χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: