Ο Τζέιμι Ντίμον κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου: Η γεωπολιτική αστάθεια απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ο Τζέιμι Ντίμον κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου: Η γεωπολιτική αστάθεια απειλεί την παγκόσμια οικονομία
epa11013968 Jamie Dimon (C), Chairman and Chief Executive Officer of JPMorgan Chase, during a hearing of the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee oversight hearing into Wall Street banks, at the US Capitol Building, in Washington, DC, USA, 06 December 2023. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο CEO της JP Morgan, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός παρατεταμένου πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ένα χρόνο μετά την προειδοποίησή του για τον κίνδυνο που συνιστούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan, επανέρχεται με νέες ανησυχίες.

Μιλώντας από την Ινδία στο CNBC, ο τραπεζίτης σημείωσε ότι η παγκόσμια σταθερότητα έχει χειροτερέψει και η γεωπολιτική κατάσταση είναι πιο αβέβαιη από ποτέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εντάσεις στην παγκόσμια σκηνή, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακά ατυχήματα και απρόβλεπτες εξελίξεις.

«Η γεωπολιτική είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου. Υπάρχει πολύς πόλεμος αυτή τη στιγμή και οι εντάσεις μπορεί να κλιμακωθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από ένα χρόνο, ο Ντίμον είχε υποστηρίξει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τον πιο σοβαρό παράγοντα ρίσκου για την παγκόσμια οικονομία, ξεπερνώντας ακόμα και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό ή την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ.

Αν και η Fed προχώρησε πρόσφατα σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2020, με μια γενναία κίνηση 50 μονάδων βάσης, ο Ντίμον παραμένει επιφυλακτικός για την αμερικανική οικονομία. «Μακροπρόθεσμα είμαι αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα είμαι σκεπτικός. Οι αγορές προεξοφλούν σενάρια για μεγάλη ανάκαμψη, αλλά εγώ είμαι πιο προσεκτικός», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: