Τι μάθαμε από το debate του ΠΑΣΟΚ; – Από τους… γεφυρατζήδες, στις εσωκομματικές αιχμές και στις συνεργασίες

πασοκ debate υποψήφιο
Ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (3-Α) και οι συνυποψήφιοι του, Παύλος Γερουλάνος (2-Α), Νάντια Γιαννακοπούλου (Α), Άννα Διαμαντοπούλου (3-Δ), Χάρης Δούκας (2-Δ) και Μιχάλης Κατρίνης (1-Δ) έχουν καθίσει στις θέσεις τους στα στούντιο της ΕΡΤ, στη διεξαγωγή του προεκλογικού ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ανέκριναν» αλλήλους με στόχο να κερδίζουν πόντους ενόψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στις  6 Οκτωβρίου.

Επί τρεις ώρες οι 6 υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής προσπάθησαν στο debate της Τρίτης να περιγράψουν το σχέδιο τους για την ενίσχυση του κόμματος, τις προοπτικές για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική θέση, τον στόχο για αποδυνάμωση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις «ματιές» για συνεργασίες με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης «ανέκριναν» αλλήλους με στόχο να κερδίζουν πόντους ενόψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στις  6 Οκτωβρίου 2024, με δεύτερο γύρο -εφόσον χρειαστεί- στις 13 Οκτωβρίου.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του debate.

Νίκος Ανδρουλάκης

Μιλώντας για τις προτάσεις του σχετικά με την οικονομία, σημείωσε πως οι «120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια το θέμα του ελβετικού φράγκου, το ελβετικό φράγκο έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες σε δάνεια. Εμείς έχουμε μία πρόταση ώστε να φύγουν από αυτή την ιδιότυπη ομηρία».

Ο ίδιος απ’ ευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση ενώ στη παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγιου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.

Απαντώντας στις επικρίσεις των άλλων υποψηφίων, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις για τη μεταναστευτική πολιτική.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο ίδιος είπε πως αυτή έχει «παγώσει» από το 2017 και μίλησε για την ειδική σχέση που μπορεί να αποκτήσει η Άγκυρα με την ΕΕ.

Για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στη Άννα Διαμαντοπούλου για τη στάση που είχε κρατήσει όταν είχε προκύψει για πρώτη φορά το σκάνδαλο.

Μιλώντας για την ενίσχυση των θεσμών, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλία για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με τις ενέργειες και τις αναφορές που έχει κάνει κατά της κυβέρνησης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, είπε πως οι ισχυροί έχουν γίνει πανίσχυροι στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «τροχονόμος οικονομικών συμφερόντων».

Ακόμα, είπε πως είναι λάθος η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και η προηγούμενη επί κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως είναι κρίσιμο ποιος θα είναι αλλά και τις αλλαγές χρειάζονται για το πολίτευμα. «Έχομε ένα πρωθυπουργό που ελέγχει τα πάντα και χρειαζόμαστε αντίβαρα».

Σε ερώτηση για εάν θα στήριζε ένα υποψήφιο ΠτΔ από την κεντροδεξιά, είπε πως η πολιτική παράδοση ορίζει η πρόταση να προέρχεται από άλλο χώρο. Ωστόσο, με τον κ. Μητσοτάκη θα το δούμε.

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα για το εάν αξιοποίησε του ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν πρόεδρο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «εγώ δεν είμαι γεφυρατζής».

«Χάραξα μια στρατηγική που είχε χαραχθεί εκ των προτέρων από την Φώφη Γεννηματά για πολιτική αυτονομία. Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γηρασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος» σημείωσε προς τον δήμαρχο Αθηναίων.

Απαντώντας σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για το πως θα πείσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως το εάν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, με τον σοβαρό πολιτικό λόγο και διορθώνοντας κάποια επικοινωνιακά λάθη, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίζει την κοινωνία.

Με την καταληκτική ομιλία του στο debate, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την πορεία του ΠΑΣΟΚ επί της προεδρίας του και είπε «μπορούμε να ανανεώσουμε τη συμφωνία πολιτικής εμπιστοσύνης του 2021», για να «υπηρετήσουμε τον λαό και την πατρίδα».

Χάρης Δούκας

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του προς τις τράπεζες, ο κ. Δούκας μίλησε για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, λέγοντας πως «είναι πολλά τα χρήματα».

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είπε πως χρειάζονται όροι και κανόνες στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ακόμα ανέφερε πως χρειάζονται όροι και κανόνες στην ιδιωτική εκπαίδευση, μαζί με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας.

Ο κ. Δούκας μίλησε για το θέμα της ανεργίας, σημειώνοντας πως είναι λάθος η πολιτική των επιδομάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Χρειάζεται να ενισχύουμε την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε, ενώ «άνοιξε» και θέμα για κοινωνική κατοικία στην επένδυση του Ελληνικού.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δούκας «χρειάζονται ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γερουλάνου, ο κ. Δούκας ανέφερε πως σε ενδεχόμενο προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δήλωσε αισιόδοξος για απόφαση υπέρ της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για την επιστολική ψήφο, ο κ. Δούκας διαφώνησε με την επιλογή της ηγεσίας Ανδρουλάκη και καταψηφίσει τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για τη δημαρχία της Αθήνας από την Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας αρνήθηκε τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας πως «εγώ ήμουν και είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος μίλησε για τον ρόλο της ΔΕΗ και για το ότι πρέπει να πουλά φθηνή ενέργεια στους πολίτες, ακόμα και εάν μειωθούν τα υπερκέρδη της.

Σε ερώτηση για το πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Αθηναίων από ως δήμαρχος της πρωτεύουσας, ο κ. Δούκας είπε πως η υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τονίζει την ανάγκη ενδυνάμωσης της αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγεί πρόεδρος, ο κ. Δούκας ανέφερε πως αυτό θα αποφασιστεί στα όργανα του κόμματος.

Στο τέλος του debate, ο κ. Δούκας μίλησε για «έφοδο στο μέλλον» και αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό και πλειοψηφικό κίνημα. «Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Ή θέλουμε ένα μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ; Σηκώνουμε ανάστημα και θα νικήσουμε» συμπλήρωσε.

Παύλος Γερουλάνος

Σε ερώτηση για τη μείωση της φορολογίας, ο κ. Γερουλάνος είπε πως το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ άδικο και ανέλυσε τις δικές τους θέσεις, τονίζοντας πως «το κράτος αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το ότι αποτυγχάνουμε να εισπράξουμε τους φόρους».

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Γερουλάνος συνέδεσε το θέμα με αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας και σημείωσε πως χρειάζεται συντεταγμένη ένταξη της μεταναστών για την ενίσχυση της οικονομίας.

Μιλώντας για τις συζητήσεις με την Τουρκία και την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Γερουλάνος είπε πως η Ελλάδα «κερδίζει επειδή είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία παίζει το ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα για να παίρνει λεφτά. Εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις υποκλοπές, είπε πως θα χειριζόταν το θέμα όπως το χειρίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, υπήρξε επικοινωνιακό λάθος γιατί το ΠΑΣΟΚ έδωσε την εντύπωση πως οι υποκλοπές ήταν το μόνο θέμα για το οποίο μιλούσε το κόμμα.

Σε ερώτηση για τη θέση του πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και βουλευτής, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στα παραδείγματα του κ. Ανδρουλάκη και του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε πως η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι η ηγεσία δεν ήταν στην πρώτη γραμμή για τις πολιτικές μάχες.

Κλείνοντας το debate, ο ίδιος διερωτήθηκε για επιλογή ήττας ή νίκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. «Η υποψηφιότητα μου φέρνει σχέδιο, πείρα και ενότητα» ανέφερε και μίλησε για τη διεύρυνση που θα μπορέσει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η ίδια ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ελέγχει διαρκώς κάτι «που συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και πρέπει να συμβαίνει και στη χώρα μας».

Η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε πως σήμερα η Γερμανία πυροδοτεί τη συνθήκη του Σένγκεν και είπε «χρειάζεται η προστασία των συνόρων της χώρας μας. Πρέπει να δούμε στοχευμένα τη φύλαξη των συνόρων μας».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, η ίδια τόνισε την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου του 2023, προσθέτοντας πως χρειάζεται άμεσα δράση για ειρηνευτική διαδικασία.

Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στη Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις.

Σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ψήφιση του σχετικού νόμου από το ΠΑΣΟΚ το 2021, η ίδια είπε πως «ότι αποφασίζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εγώ το στηρίζω». Πρόσθεσε πως επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη υπάρχει πρωτοφανής κατάπτωση των θεσμών.

Η κ. Γιαννακοπούλου είπε πως αν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κατέθετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά από το πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών.

Η ίδια υποστήριξε πως έχει μιλήσει με ονοματεπώνυμα σχετικά με διάφορα συμφέροντα, κάνοντας λόγο μάλιστα για ορισμένα ΜΜΕ που «με έχουν εξαφανίσει όπως ο Στάλιν τον Τρότσκι», όπως είπε. Το Mega, το Βήμα, τα Νέα. Δεν είναι η Νάντια απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ερώτηση εάν στηρίξει κάποιον υποψήφιο εάν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, είπε πως «θα σας απαντήσω μετά τον πρώτο γύρο».

Η ίδια συνέχισε τις επιθέσεις προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με επίκεντρο τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και έμφαση στη λειτουργία των οργάνων του κόμματος.

Η κ. Γιαννακοπούλου είπε πως δικαιώθηκε για την επιλογή της να θέσει θέμα ηγεσίας στον ΠΑΣΟΚ μετά από το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, υποστήριξε πως θα είμαι στην πρώτη γραμμή, εφόσον δεν υπάρξουν αποκλεισμοί την επόμενη μέρα.

Στο καταληκτικό μήνυμα της, η ίδια ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν μπορεί να πορεύεται με σκέψεις για συμμετοχή σε θολά σχήματα» τόνισε.

Άννα Διαμαντοπούλου

Για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, ανέφερε πως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ έχει «επιδείξει ότι το χειρότερο θα μπορούσε». Η ίδια είπε το φορολογικό σύστημα χρειάζεται κανόνες ώστε να μην διώχνεις τους επενδυτές.

Για το μεταναστευτικό, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε τη σημασία που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική.

Ακόμα, υπογράμμισε για τη σημασία που έχει για το μεταναστευτικό η αντιμετώπιση των ροών από την Τουρκία. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως είχε προβληματικά σημεία και σημείωσε πως «έχουμε όλα τα μέσα στα χέρια μας για να περιφρουρήσουμε τη Συμφωνία».

Σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, η ίδια ανέφερε πως η αντίδραση της στο ζήτημα ήταν άμεση και μίλησε για τις αναρτήσεις που είχε κάνει όταν είχε μπει το θέμα στη δημόσια συζήτηση.

Ακόμα, μίλησε για χειραγώγηση των θεσμών, όπως και στο ζήτημα των Τεμπών.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως έχει υπογραμμίσει τη θέση της για το θέμα σε 11 συνεντεύξεις της.

Για την τραγωδία των Τεμπών και απαντώντας στον Χάρη Δούκα σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση των τρένων, είπε πως οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη γίνονται με συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρόσθεσε πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ δεν έγινε με τέτοιο τρόπο.

Σχετικά με τη θέση για την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως στόχος είναι να «είμαστε εμείς πρώτο κόμμα και να ερωτηθούν οι άλλοι, τι θα κάνουνε». Στην ερώτηση ποιον θα έβλεπε κυβερνητικό εταίρο, είπε η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος μέχρι τις εκλογές, όχι πολεμικά.

Στο τέλος της παρουσίας της στο debate, η κ. Διαμαντοπούλου στάθηκε στη «νέα εποχή, της κλιματικής αλλαγής, του μεταναστευτικού ζητήματος» και του ψηφιακού σχηματισμού. Υπογράμμισε πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι διεθνής, καλώντας τους ψηφοφόρους στις κάλπες να ξεπεράσουν τις 300.000. «Να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι πρόεδρο» κατέληξε.

Μιχάλης Κατρίνης

Σε ερώτηση για το πως πιστεύει πως πρέπει να είναι το κοινωνικό κράτος, ο κ. Κατρίνης μίλησε για το μοντέλο της δεκαετίας του 1980, επικαιροποιημένο στο σήμερα.

Ερωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετία του ’80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Κατρίνης είπε πως «δεν είναι δυνατό να χαριεντίζεται ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν» μετά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ώστε «το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα», σχολιάζοντας το περιστατικό του καλοκαιριού στην Κάσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για το εάν υπήρχε συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν ο κ. Κατρίνης ήταν πρόεδρος της ΚΟ, ο τελευταίος απάντησε πως πάντα «σεβόμουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπερασπίζομαι τη χώρα και την παράταξη» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη θητεία του ως επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε πως «κράτησα ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση για συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα, απάντησε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει μια μεγάλη παράταξη, να ενώσει και συνθέσει ευρύτερες δυνάμεις για να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε πως το κάλεσμα που θέλει να κάνει είναι σε πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι σε άλλα κόμματα.

Στην ομιλία του στο τέλος του debate, ο κ. Κατρίνης είπε πως «είμαι πάντα εδώ για μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλετε να αλλάξει η ζωή σας. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο και μια πεντακάθαρη πρόταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: