Η «πανδημία» της μυωπίας: 740 εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο έως το 2050

Η «πανδημία» της μυωπίας: 740 εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο έως το 2050
Photo: pixabay.com
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κρίσιμο ρόλο των συνηθειών μας και καλούν σε άμεση δράση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Ophthalmology», η μυωπία πλήττει περίπου ένα στα τρία παιδιά και εφήβους παγκοσμίως, και οι προβλέψεις δείχνουν πως τα περιστατικά θα ξεπεράσουν τα 740 εκατομμύρια έως το 2050.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την εξάπλωση της μυωπίας σε παιδιά 5-19 ετών με βάση δεδομένα από σχεδόν 5,5 εκατομμύρια νέους από 50 χώρες. Η μελέτη αποκάλυψε μια εντυπωσιακή αύξηση των περιστατικών μυωπίας, η οποία από 24% μεταξύ 1990-2000 ανέβηκε στο 36% την περίοδο 2020-2023, με τα ποσοστά να είναι ιδιαίτερα υψηλά στους εφήβους. Παράγοντες όπως το φύλο, το περιβάλλον (αγροτικό ή αστικό), η γεωγραφική τοποθεσία και η πανδημία Covid-19 συνέβαλαν στην έξαρση της μυωπίας.

Ειδικότερα, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά και η Ανατολική Ασία, κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης. Οι ερευνητές τονίζουν πως παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη και η εκπαίδευση συνδέονται άμεσα με την αύξηση της μυωπίας, ενώ οι γεωγραφικές και πολιτισμικές διαφορές παίζουν καθοριστικό ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, τα κορίτσια φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στη μυωπία, καθώς εισέρχονται στην εφηβεία νωρίτερα και περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης τάσης, οι επιστήμονες προτείνουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα και περιορισμό του χρόνου στις οθόνες για τα παιδιά και τους εφήβους. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας αναμένεται να αυξηθεί στα 600 εκατομμύρια περιστατικά το 2030 και να ξεπεράσει τα 740 εκατομμύρια το 2050, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στις ηλικίες 13-19 ετών και στις νεαρές γυναίκες.

Παρά τους περιορισμούς στη μελέτη, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης της μυωπίας, δεδομένων των επιπτώσεών της στην υγεία των νέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: