Η Volkswagen και τα συνδικάτα σε κρίσιμη διαμάχη μετά τα «λουκέτα»

Η Volkswagen και τα συνδικάτα σε κρίσιμη διαμάχη μετά τα «λουκέτα»
German car maker Volkswagen (VW) company's headquarters are pictured in Wolfsburg, northern Germany, on Sptember 3, 2024. German automotive giant Volkswagen said on September 2, it could take the unprecedented move to close production sites in Germany and threatened further job cuts as its savings plans stalled. (Photo by Ronny HARTMANN / AFP) Photo: AFP
Οι συζητήσεις προμηνύονται σκληρές, καθώς το συνδικάτο IG Metall απειλεί με μαζικές απεργίες για να αποτρέψει τα σχέδια της εταιρείας.

Η Volkswagen και τα συνδικάτα βρίσκονται στα πρόθυρα μιας από τις πιο κρίσιμες διαμάχες των τελευταίων ετών, καθώς οι συνομιλίες για τις προγραμματισμένες περικοπές κόστους της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεκίνησαν με στόχο τη λήψη σκληρών αποφάσεων. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης σχεδιάζει να μειώσει το κόστος μέσω πιθανών απολύσεων και κλεισίματος εργοστασίων, κυρίως στη Γερμανία, ένα μέτρο που φέρνει σε σύγκρουση τη διοίκηση με τα ισχυρά συνδικάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, έχει διαμηνύσει ότι θα αντισταθεί σθεναρά σε οποιεσδήποτε κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. «Δεν θα δεχτούμε κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου, Thorsten Gröger, υπογραμμίζοντας ότι αν η Volkswagen επιμείνει στα σχέδιά της, οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά.

Οι περικοπές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν πάνω από 15.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies, ενώ η εταιρεία φέρεται να εξετάζει το κλείσιμο δύο έως τριών εργοστασίων. Η Volkswagen βρίσκεται υπό πίεση να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη, καθώς οι πωλήσεις στην Ευρώπη και στην Κίνα έχουν σημειώσει πτώση, ενώ οι ανταγωνιστές από την Κίνα κατακτούν την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Ανόβερο αποτελούν το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που θα καθορίσει το μέλλον των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: