Περιορίζονται οι αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη – Η ΕΚΤ εστιάζει στη Γερμανία

Περιορίζονται οι αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη – Η ΕΚΤ εστιάζει στη Γερμανία
Photo: pixabay.com
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναμένει μεγάλες αυξήσεις μισθών μέχρι και το 2025.

Για αποκλιμάκωση στις αυξήσεις των μισθών της Ευρωζώνης κάνει λόγο έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, με την ΕΚΤ να αναφέρει πως το φαινόμενο θα ενισχύσεις τις προσπάθειες της για υποχώρηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η αύξηση των μισθών ήταν ραγδαία για χρόνια, με σημαντική ώθηση από τη λεγόμενη «μετατόπιση των μισθών», ή τις πραγματικές πληρωμές που καταβάλλονται στους εργαζόμενους επιπλέον των διαπραγματευόμενων μισθών.

Η μετατόπιση των μισθών οφείλεται στα μπόνους, στις πληρωμές αντιστάθμισης του πληθωρισμού και στις περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ των διαπραγματεύσιμων και των πραγματικών πληρωμών κλείνει, ένα πιθανό σημάδι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειωθούν, όπως έχει προβλέψει εδώ και καιρό η ΕΚΤ, ανέφερε το Reuters,

«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο της διαδικασίας αποπληθωρισμού, όπου η ανοδική πίεση που προέρχεται από τη μισθολογική διολίσθηση αμβλύνεται. Η πρόσφατη συγκράτηση της αύξησης της αμοιβής ανά μισθωτό οφείλεται στην άμβλυνση της μετατόπισης των μισθών» σημείωσε η τράπεζα.

Αντ’ αυτού, η αύξηση των μισθών θα αποτελέσει και πάλι τον κύριο δείκτη για την ΕΚΤ, αλλά ακόμη και εκεί τα σημάδια συγκράτησης γίνονται όλο και πιο εμφανή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση επιβραδύνθηκε στο 3,5% το δεύτερο τρίμηνο από 4,8% τρεις μήνες νωρίτερα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022.

Αν και αυτό εξακολουθεί να είναι ταχύτερο από το 3% που θεωρείται συμβατό με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι μια περαιτέρω επιβράδυνση θα αφήσει την αύξηση των τιμών να υποχωρήσει και πάλι στον στόχο της στα τέλη του 2025.

Ωστόσο, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναμένει μεγάλες αυξήσεις μισθών μέχρι και το 2025, εγείροντας κάποιες αμφιβολίες για τις προοπτικές της ΕΚΤ.

«Καθώς η αντιστάθμιση του πληθωρισμού ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, η υψηλή αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση συντηρεί τα τρέχοντα επίπεδα αύξησης των αποδοχών ανά εργαζόμενο», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Καθώς η έξαρση του πληθωρισμού έχει περάσει, μπορεί να υπάρξει κάποια εναπομένουσα κάλυψη των πραγματικών μισθών, αλλά η ανοδική πίεση στην αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση είναι πιθανό να υποχωρήσει», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com