Γερμανία: Κρίση στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς – Παραιτούνται οι επικεφαλής των Πράσινων

GERMANY GREEN Omid Nouripour
epa11336559 Germany's Green party co-chairpersons Ricarda Lang (L) and Omid Nouripour (R) speak at the kick-off campaign tour of the Greens for the European elections, in Berlin, Germany, 13 May 2024. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαθαίνει η κρίση στο κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Βαθαίνει η κρίση στο κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, εν μέσω των αρνητικών αποτελεσμάτων που έχουν συγκεντρώσει τα κόμματα SPD, FDP και Πράσινοι στις κρατιδιακές εκλογές του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Οι επικεφαλής του κόμματος των Πράσινων, Ομίντ Νουριπούρ και Ρικάρντα Λανγκ, ανακοίνωσαν πως παραιτούνται από την ηγεσία του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι καιρός για νέα χέρια», δήλωσαν οι δύο πολιτικοί και παρέπεμψαν στο συνέδριο του Νοεμβρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ο κ. Νουριπούρ αιτιολόγησε την απόφαση της ηγεσίας αναφερόμενος στο καταστροφικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Βραδεμβούργου, όπου οι Πράσινοι έμειναν εκτός κοινοβουλίου.

Το ίδιο συνέβη στις αρχές του μήνα και στην Θουριγγία. Οι Πράσινοι βρίσκονται «στην χειρότερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας» τους, τόνισε ο ίδιος. Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα περιορίζεται για πρώτη φορά σε μονοψήφια ποσοστά έπειτα από επτά χρόνια.

Το πρακτορείο Table Media κατονόμασε την Φραντζίσκα Μπράντνερ και τον Φέλιξ Μπάνασακ ως πιθανούς διαδόχους του κόμματος, στο οποίο ανήκει και ο  Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι αναπληρωτής του Σολτς και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας,  με τη θέση του να μην επηρεάζεται άμεσα από την απόφαση.

Η εξέλιξη θα δοκιμάσει περαιτέρω την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2025.

Παράλληλα με τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν λάβει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στις τελευταίες κρατιδιακές εκλογές, η κυβέρνηση του Σολτς αντιμετωπίζει προκλήσεις και στο μέτωπο της οικονομίας, με σειρά δεικτών και ανακοινώσεων να «δείχνουν» σε συρρίκνωση του μεγαλύτερου ΑΕΠ της Ευρώπης για το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα δραματικά αλλαγμένο πολιτικό κλίμα, τόνισε η Λάνγκ.

«Οι εκλογές του επόμενου έτους δεν είναι οποιεσδήποτε εκλογές. Θα είναι μια επιλογή μεταξύ μιας χώρας που θα εστιάζει στην επίτευξη ευημερίας με την τήρηση της κλιματικής ουδετερότητας ή μιας χώρας που θα διοικείται από ανθρώπους που θέλουν να απομακρυνθούν από όλα αυτά» συμπλήρωσε.

Η κοινοβουλευτική επικεφαλής του SPD, Κάτγια Μαστ, πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα ήθελαν να παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Υποθέτω ότι πρόκειται για μια αναδιοργάνωση εντός του κόμματος των Πρασίνων και όχι εντός της κυβέρνησης και των πράσινων εδράνων στο κοινοβούλιο», δήλωσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: