JP Morgan: Για αυτούς τους λόγους τα DTCs των ελληνικών τραπεζών δεν εμποδίζουν τα μελλοντικά μερίσματα

JP Morgan: Για αυτούς τους λόγους τα DTCs των ελληνικών τραπεζών δεν εμποδίζουν τα μελλοντικά μερίσματα
epa09144919 (FILE) - A view a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA, 16 April 2009 (reissued 19 April 2021). On 19 April 2021 twelve European soccer clubs, AC Milan, Arsenal FC, Atletico de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF and Tottenham Hotspur have announced the creation of a Super League. A spokesperson for JP Morgan confirmed 19 April 2021 that they are financially backing the new league. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 56618864 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τιμές-στόχοι που έθεσε η JP Morgan για τις 4 τράπεζες είναι ενθαρρυντικές.

Η JP Morgan καταρρίπτει τις ανησυχίες γύρω από τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs) και πιστώσεις (DTCs) των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν εμπόδιο για τις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων.

Παρά την κρίσιμη κληρονομιά της οικονομικής κρίσης και τη συσσώρευση DTCs στους ισολογισμούς των τραπεζών, η επενδυτική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα κεφάλαια και την κεφαλαιακή άνεση να συνεχίσουν τις μερισματικές διανομές.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι το μερίδιο των DTCs στο κεφάλαιο CET1 των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες τράπεζες της περιφέρειας, κάτι που προκαλεί κάποιες ανησυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, λόγω της κερδοφορίας και των ισχυρών κεφαλαιακών αποθεμάτων, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιταχύνουν την απόσβεση των DTCs, αν αυτό συνοδευτεί από την έγκριση της ΕΚΤ. Στην πράξη, τα DTCs δεν εμπόδισαν άλλες τράπεζες στη Νότια Ευρώπη να διανείμουν κεφάλαια στους μετόχους τους, και το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές.

Αναλύοντας τα DTCs, η JP Morgan εκτιμά ότι η οικονομική τους αξία κυμαίνεται από 0,77 έως 0,85 ευρώ για κάθε 1 ευρώ DTC. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις πληρωμές τους, μειώνοντας το υπόλοιπο των DTCs στα επόμενα χρόνια χωρίς να θιγεί η κεφαλαιακή τους βάση.

Ο οίκος θεωρεί πως τα τρέχοντα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσβεση των DTCs, ενισχύουν τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε υψηλότερες μερισματικές διανομές από το 2025 και έπειτα.

Οι τιμές-στόχοι που έθεσε η JP Morgan είναι ενθαρρυντικές: 2,3 ευρώ για την Alpha Bank, 2,8 ευρώ για τη Eurobank, 9,7 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 5,9 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση overweight για όλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: