ΟΟΣΑ: Αδύναμη η ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της – Στο 0,7% για το 2024

ΟΟΣΑ: Αδύναμη η ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της – Στο 0,7% για το 2024
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα «κλείσει» το τρέχον έτος στο 0,7% και το 2025 θα «τρέξει» με 1,3%

Η Ευρωζώνη αναμένεται να έχει μικρότερη οικονομική ανάπτυξη για το 2024 και το 2025 σε σχέση με τις άλλες μεγάλες χώρες που αποτελούν ανταγωνιστές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα «κλείσει» το τρέχον έτος στο 0,7% και το 2025 θα «τρέξει» με 1,3%. Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκτιμήσεις του Οργανισμού -τον Μάιο- προβλεπόταν ανάπτυξη 0,7% για το 2024 και 1,5% για το 2025.

Παγκόσμιο ΑΕΠ

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% τόσο φέτος όσο και του χρόνου, ανεβάζοντας την πρόβλεψή του για το 2024 από 3,1% προηγουμένως, ενώ άφησε αμετάβλητο το 2025.

Καθώς ο καθυστερημένος αντίκτυπος της σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών εξανεμίζεται, οι μειώσεις των επιτοκίων θα ενισχύσουν τις δαπάνες στο μέλλον, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες θα επωφεληθούν από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε μια επικαιροποίηση των τελευταίων οικονομικών προοπτικών του.

Εάν συνεχιστεί η πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο παγκόσμιος συνολικός πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι 0,5% χαμηλότερος από το αναμενόμενο κατά το επόμενο έτος, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

ΗΠΑ, Κίνα και Βρετανία

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί από 2,6% φέτος σε 1,6% το 2025, αν και οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν να αμβλυνθεί η επιβράδυνση, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, περιορίζοντας την εκτίμησή του για το 2025 από την πρόβλεψη του 1,8% τον Μάιο.

Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, εκτιμήθηκε ότι θα επιβραδυνθεί από 4,9% το 2024 σε 4,5% το 2025, καθώς οι κυβερνητικές δαπάνες τόνωσης της οικονομίας αντισταθμίζονται από την εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης και την κούραση των ακινήτων.

Ο ΟΟΣΑ αύξησε τις προοπτικές του για τη βρετανική οικονομία εν μέσω υψηλής αύξησης των μισθών, προβλέποντας ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2024 και 1,2% το 2025, από τις προβλέψεις του Μαΐου για 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.

Επιτόκια των κεντρικών τραπεζών

Με τον πληθωρισμό να οδεύει προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι το κύριο επιτόκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα μειωθεί στο 3,5% έως το τέλος του 2025 από 4,75%-5% σήμερα και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει στο 2,25% από 3,5% σήμερα.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ σημειώνει τα εξής για τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία:

Ο αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, μεταξύ άλλων από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις εξελισσόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, κινδυνεύουν να ωθήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την παγκόσμια δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των πραγματικών μισθών θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερη ώθηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις δαπάνες και η περαιτέρω αδυναμία των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου θα επιτάχυνε τον αποπληθωρισμό.

Καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν περαιτέρω, οι μειώσεις των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστούν, αν και ο χρόνος και η έκταση των μειώσεων θα πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να κρίνονται προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Με τα ποσοστά του δημόσιου χρέους αυξημένα, η ανασυγκρότηση του δημοσιονομικού χώρου είναι το κλειδί για να μπορέσει να αντιδράσει σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς και μελλοντικές πιέσεις στις δαπάνες, μεταξύ άλλων από τη γήρανση του πληθυσμού και τις αναγκαίες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στο κλίμα.

Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στη συγκράτηση της αύξησης των δαπανών και στη βελτιστοποίηση των εσόδων, ενώ αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες πορείες προσαρμογής θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των χρεών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: