Bain & Co: Εκτινάσσεται η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης

Bain & Co: Εκτινάσσεται η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Nέα έκθεση της Bain & Co προβλέπει ότι ο στόχος φτάνει τα 990 δισ. δολάρια μέχρι το 2027.

Η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη, φτάνοντας μέχρι και τα 990 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, σύμφωνα με νέα έκθεση της Bain & Co. Αυτή η εκπληκτική αύξηση αντιπροσωπεύει έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από 40% έως 55%, εκτοξεύοντας τα έσοδα από τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το 2022. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε κλάδους και οικονομίες, με τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να επενδύουν σε μεγαλύτερα συστήματα και πιο προηγμένα κέντρα δεδομένων για την εκπαίδευση και λειτουργία τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αυξημένη ζήτηση για τεχνολογίες ΤΝ θα προκαλέσει σημαντικές προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα εξαρτήματα, όπως τα τσιπ ημιαγωγών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των συστημάτων ΤΝ. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αυξανόμενη εξάρτηση από αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις σε smartphones, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Η ζήτηση για ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλα εξαρτήματα τσιπ αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2026, ασκώντας πιέσεις στους κατασκευαστές. Επιπλέον, η επέκταση της χωρητικότητας των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος κατασκευής τους από 1-4 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα σε 10-25 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη Bain, η κλίμακα παραγωγικής ΤΝ αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, καθώς οι εταιρείες μεταβαίνουν από τη φάση του πειραματισμού στην πλήρη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις καθημερινές τους λειτουργίες. Μικρότερα γλωσσικά μοντέλα, παρόμοια με το ChatGPT της OpenAI, αναμένεται να προτιμηθούν από εταιρείες και κυβερνήσεις, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και προστασία της ιδιωτικότητας.

Πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ινδία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επενδύουν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων ΤΝ, με στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας τους στον τομέα αυτό. Παρά τη μεγάλη επένδυση σε υποδομές και τεχνολογίες, η Bain τονίζει ότι η δημιουργία βιώσιμων οικοσυστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι μακροχρόνια και απαιτεί μεγάλες δαπάνες.

Με τη ραγδαία αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης, το μέλλον δείχνει ότι τα οικοσυστήματα που τη στηρίζουν, όπως τα κέντρα δεδομένων και η βιομηχανία των ημιαγωγών, θα αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: