Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και ενημερώσεις στην AI – Τι περιμένουμε στο ετήσιο συνέδριο της Meta;

Γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και ενημερώσεις στην AI – Τι περιμένουμε στο ετήσιο συνέδριο της Meta;
Η Meta στοχεύει να στείλει τα πρώτα εμπορικά γυαλιά AR στους καταναλωτές το 2027.

Η Meta ξεκινά την Τετάρτη ετήσιο συνέδριό της Connect στα κεντρικά γραφεία της στην Καλιφόρνια, όπου αναμένεται να κάνει προεπισκόπηση των πρώτων γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας και να ανακοινώσει ενημερώσεις για τα υπάρχοντα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ αυτών των ενημερώσεων τεχνητής νοημοσύνης είναι μια αναβάθμιση ήχου που προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν μια φωνή για το chatbot της Meta που μοιάζει με το ChatGPT, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να το κάνουν να ακούγεται σαν διασημότητες όπως η Τζούντι Ντεντς και ο Τζον Σένα, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα.

Η αποκάλυψη της επαυξημένης πραγματικότητας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε την τεχνολογία AR ως ένα είδος magnum opus, όταν έστρεψε για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο προς την οικοδόμηση καθηλωτικών συστημάτων «metaverse» το 2021.

Ωστόσο, η Meta έχει αγωνιστεί να ξεπεράσει τις τεχνικές προκλήσεις με το έργο της AR από τότε, αναγκάζοντας τον επικεφαλής του τμήματος Reality Labs της εταιρείας που προσανατολίζεται στο metaverse να αναγνωρίσει πέρυσι ότι ένα προϊόν που θα μπορούσε να φέρει βιώσιμα στην αγορά ήταν «ακόμα μερικά χρόνια μακριά – μερικά, για να το θέσω ελαφρά».

Η εταιρεία επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη, την επαυξημένη πραγματικότητα και άλλες τεχνολογίες metaverse, ανεβάζοντας την πρόβλεψή της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2024 σε υψηλό ρεκόρ μεταξύ 37 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μονάδα της Reality Labs έχασε 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις. Πέρυσι έχασε 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει η πρώτη γενιά των γυαλιών AR φέτος να διανεμηθεί μόνο εσωτερικά και σε μια επιλεγμένη ομάδα προγραμματιστών, με την παραγωγή κάθε συσκευής να κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το έργο.

Η Meta στοχεύει να στείλει τα πρώτα εμπορικά γυαλιά AR στους καταναλωτές το 2027, οπότε και οι τεχνικές ανακαλύψεις θα πρέπει να μειώσουν το κόστος παραγωγής, δήλωσε η πηγή.

Η πηγή μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να συζητήσει τα σχέδια της εταιρείας.

Ο Ζούκερμπεργκ φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτή την προσέγγιση, περιγράφοντας το έργο AR και λέγοντας σε ένα ακροατήριο σε μια ζωντανή μαγνητοσκόπηση του podcast Acquired στο Σαν Φρανσίσκο ότι η Meta ήταν «πολύ κοντά στο να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το πρώτο πρωτότυπο που έχουμε από αυτό»

Εν τω μεταξύ, η Meta σημείωσε μια απροσδόκητη ενδιάμεση επιτυχία στο δρόμο προς την AR με τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban Meta που είναι εξοπλισμένα με κάμερα.

«Πατώντας» στον ενθουσιασμό γύρω από την αναδυόμενη τεχνολογία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία ανακοίνωσε στο περσινό συνέδριο Connect ότι προσθέτει έναν ψηφιακό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη στα γυαλιά, μετατρέποντας μια κάποτε ξεχασμένη συσκευή στο πιο δημοφιλές φορητό προϊόν τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά.

Αν και η Meta δεν έχει αποκαλύψει αριθμούς πωλήσεων για τα έξυπνα γυαλιά, ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας των Ray-Ban, EssilorLuxottica, δήλωσε αυτό το καλοκαίρι ότι μέσα σε λίγους μήνες πωλήθηκαν περισσότερα από τα νέας γενιάς γυαλιά από ό,τι τα παλιά μέσα σε δύο χρόνια.

. Η εταιρεία ερευνών αγοράς IDC εκτιμά ότι περισσότερα από 700.000 ζευγάρια των γυαλιών έχουν αποσταλεί από την ενημέρωση πέρυσι.Η Meta επέκτεινε πρόσφατα τη συνεργασία της με την EssilorLuxottica και εξέτασε μια πιθανή επένδυση στην εταιρεία γυαλιών, προκαλώντας εικασίες ότι τα γυαλιά AR ενδέχεται να φέρουν και το όνομα Ray-Ban. Πιο άμεσα, ο οδικός χάρτης της Meta για τα έξυπνα γυαλιά περιλαμβάνει σχέδια για μια επόμενη γενιά που θα διαθέτει σκόπευτρο ικανό να εμφανίζει βασικά κείμενα και εικόνες μέσω των φακών.

Φέτος έχει αποστείλει ενημερώσεις λογισμικού που ενισχύουν τις δυνατότητες του βοηθού τεχνητής νοημοσύνης στα υπάρχοντα γυαλιά, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης τον Απρίλιο που επέτρεψε στον πράκτορα να αναγνωρίζει και να συνομιλεί για αντικείμενα που βλέπει ο χρήστης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com