DBRS: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία – Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη

DBRS: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία – Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη
Toronto, Canada - May 6, 2019: DBRS sign on the headquarters building in Toronto, Canada. DBRS is an independent, privately held, globally recognized credit ratings agency. Photo: Shutterstock
Παράλληλα, εκφράζει αισιοδοξία για τις επιδόσεις της Ευρώπης, παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Morningstar DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας τον στόχο στο 2% για φέτος, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα, για το 2025, ο οίκος τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%, 0,2 μονάδες χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Η θετική αυτή αναθεώρηση οφείλεται σε βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού και τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η ανεργία στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει το 10,3% φέτος, με περαιτέρω μείωση στο 9,6% το 2025, ενώ η αμερικανική οικονομία αναμένεται να κλείσει το 2023 με ανάπτυξη 2,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η DBRS εκφράζει επίσης ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές και τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και για τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ και αλλού, που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές πολιτικής με σημαντικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές οικονομίες, με εξαίρεση τη Γερμανία, παρουσιάζουν καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις, κάτι που οδήγησε την DBRS σε αναθεώρηση των προβλέψεων για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2025, αναμένεται μια πιο ισορροπημένη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη προβλέπεται να επιταχύνει από τις φετινές αδύναμες επιδόσεις της, ακολουθώντας τις προσαρμογές στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: