Έρχεται νέα κρίση στους ημιαγωγούς; – Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει παγκόσμια έλλειψη στα τσιπ

Έρχεται νέα κρίση στους ημιαγωγούς; – Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει παγκόσμια έλλειψη στα τσιπ
Photo: pixabay.com
Η ζήτηση για GPU και καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα AI θα μπορούσε να είναι η αιτία της έλλειψης τσιπ.

Η αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και για smartphones και φορητούς υπολογιστές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη παγκόσμια έλλειψη τσιπ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη η εταιρεία συμβούλων Bain & Company.

Η τελευταία μεγάλη έλλειψη ημιαγωγών συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, εν μέσω διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού και αύξησης της ζήτησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, καθώς οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν και να εργαστούν στο σπίτι.

Το CNBC σημειώνει πως οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσό «μαζεύουν» μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), κυρίως από την Nvidia Αυτές οι GPU που στεγάζονται σε κέντρα δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση τεράστιων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που στηρίζουν εφαρμογές όπως το ChatGPT του OpenAI.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες όπως η Qualcomm σχεδιάζουν τσιπ που τοποθετούνται σε smartphones και προσωπικούς υπολογιστές και επιτρέπουν σε αυτές τις συσκευές να εκτελούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τοπικά και όχι μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο στο cloud. Αυτά αναφέρονται συχνά ως συσκευές με δυνατότητα AI και εταιρείες από τη Samsung έως τη Microsoft έχουν κυκλοφορήσει τέτοια προϊόντα.

Η ζήτηση για GPU και καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα AI θα μπορούσε να είναι η αιτία της έλλειψης τσιπ.

«Η αυξημένη ζήτηση για μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχει προκαλέσει ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία της αλυσίδας αξίας των ημιαγωγών», δήλωσε στο η Αν Χόκερ, επικεφαλής της πρακτικής τεχνολογίας στην Αμερική στην Bain & Company.

«Αν συνδυάσουμε την αύξηση της ζήτησης για GPU μαζί με ένα κύμα συσκευών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα μπορούσε να επιταχύνει τους κύκλους ανανέωσης των προϊόντων PC, θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο εκτεταμένοι περιορισμοί στην προσφορά ημιαγωγών».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πόσο μεγάλη ζήτηση θα έχουν τέτοιες συσκευές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένου ότι οι καταναλωτές φαίνεται να τις προσεγγίζουν με προσοχή μέχρι στιγμής.

Η Bain & Company σημείωσε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών είναι «απίστευτα πολύπλοκη και μια αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 20% ή περισσότερο έχει μεγάλη πιθανότητα να διαταράξει την ισορροπία και να προκαλέσει έλλειψη τσιπ».

«Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης στη συμβολή των μεγάλων τελικών αγορών θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει αυτό το όριο, δημιουργώντας ευάλωτα σημεία ασφυξίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού», προστίθεται στην έκθεση.

Η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών εκτείνεται σε πολλές εταιρείες.

Για παράδειγμα, ενώ η Nvidia μπορεί να σχεδιάζει τις GPU της, αυτές κατασκευάζονται από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) στην Ταϊβάν. Η TSMC βασίζεται σε εργαλεία κατασκευής τσιπ από χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ολλανδία. Επιπλέον, τα πιο πρωτοποριακά τσιπ μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα μόνο από την TSMC και τη Samsung Electronics.

Η γεωπολιτική θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας που θα προκαλούσε έλλειψη τσιπ. Οι ημιαγωγοί θεωρούνται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως στρατηγική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία, μέσω εξαγωγικών περιορισμών και άλλων κυρώσεων, προσπαθώντας να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα πιο προηγμένα τσιπ. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να ενισχύσει τη δική της εγχώρια ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί περιορισμοί και η αποσύνδεση των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την προμήθεια ημιαγωγών. Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή εργοστασίων, οι ελλείψεις υλικών και άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν σημεία συμφόρησης», ανέφερε η Bain & Company.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com