Deal UniCredit – Commerzbank: Η απρόσμενη στήριξη από Γαλλία

Deal UniCredit – Commerzbank: Η απρόσμενη στήριξη από Γαλλία
epa10493436 A exterior view of the German Commerzbank tower behind a bank braches logo in Frankfurt am Main, Germany, 27 February 2023. Commerzbank AG will return into the group of 40 businesses listed in German Stock Market Index DAX on 27 February. The bank lost its rank in the DAX in autumn 2018 due to severe loss in their stocks value. The bank, that was one of the founding businesses of the DAX, can now return due to the withdrawal of the Linde company from trading at the Franfurt Stock exchange, the 'Deutsche Boerse Group' said on their website. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Παρασκευή οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η διορισμένη διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Μπετίνα Όρλοπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα θα πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συνομιλιών με την UniCredit την Παρασκευή, καθώς ο ιταλικός δανειστής πιέζει για μια πιθανή σύμπραξη.

Οι δηλώσεις της είναι οι πρώτες από τότε που ορίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως η επόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας σε μια κρίσιμη καμπή της 154χρονης ιστορίας της.

Η UniCredit νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι αγόρασε μερίδιο 9% στη γερμανική τράπεζα, σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα και πιέζει για συζητήσεις προκειμένου να διερευνήσει μια σύνδεση.

Η Όρλοπ είπε ότι η τράπεζα είναι ανοιχτόμυαλη και ότι οι όποιες συνέργειες πρέπει να αναλυθούν από κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως τα εποπτικά και διοικητικά συμβούλια της Commerzbank συμφώνησαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την τρέχουσα στρατηγική ανεξαρτησίας της τράπεζας.

«Η Commerzbank διευρύνει συνεχώς την ανεξάρτητη θέση της ως ισχυρός πυλώνας της γερμανικής τραπεζικής αγοράς και αξιόπιστος εταίρος της εγχώριας οικονομίας. Ως “Τράπεζα για τη Γερμανία”, πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και ανατίμησης», ανέφερε η Commerzbank σε ανακοίνωσή της, αφού το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας, στο οποίο συμμετέχουν πολλά μέλη που αντιτίθενται σθεναρά σε μια σύμπραξη, συναντήθηκε με τη διοίκηση την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει προηγουμένως ζητήσει μεγαλύτερη ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, αντιτίθεται σθεναρά στην προφανή προσπάθεια εξαγοράς και φέρεται να έχει χαρακτηρίσει την κίνηση της UniCredit ως «μη φιλική» και «εχθρική» επίθεση.

Υπέρ του deal η BNP Paribas

Εν μέσω των επαφών των δύο τραπεζών, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας τάσσεται υπέρ του deal της UniCredit με την Commerzbank για να ενισχυθεί ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης.

Μιλώντας στο CNBC, ο οικονομικός διευθυντής της BNP Paribas, Λαρς Ματσενίλ, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συμφωνία, λέγοντας πως αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου έναντι των ανταγωνιστών σε ΗΠΑ και Ασία.

«Αν σας ρωτούσα, πόσες τράπεζες υπάρχουν στην Ευρώπη, η σωστή σας απάντηση θα ήταν πάρα πολλές. Αν είμαστε πολύ κατακερματισμένοι σε δραστηριότητα, επομένως ο ανταγωνισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που μπορεί να δείτε σε άλλες περιοχές. Έτσι, θα πρέπει βασικά να προχωρήσετε σε αυτή την ενοποίηση και να την ξεκινήσετε», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: