Microsoft: Στροφή στην καινοτομία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Microsoft: Στροφή στην καινοτομία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναλυτική έρευνα του τεχνολογικού κολοσσού σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κέντρο αναφοράς την επαγγελματική χρήση Cloud υπηρεσιών.

Σημαντικά υψηλότερος είναι ο μέσος ρυθμός υιοθέτησης Cloud υπηρεσιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη, υποδηλώνοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται προς την καινοτομία, για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, όπως προέκυψε από μία νέα μελέτη της Microsoft σε μικρού και μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos MORI.

Τα δύο τρίτα (65%) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντροανατολική Ευρώπη ήδη χρησιμοποιούν κάποιο είδος Cloud υπηρεσιών, σε σύγκριση με μόνο το 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό διείσδυσης των υπηρεσιών Cloud φτάνει το 67%, με τις υπηρεσίες email να έχουν το προβάδισμα με 61% και τις υπηρεσίες ανταλλαγής εγγράφων να ακολουθούν με 34%.

Διαβάστε ακόμη: Η εξέλιξη κρύβεται στην ανανέωση

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, φαίνεται να υπάρχει ένα χάσμα αντίληψης μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών Cloud στην Κεντροανατολική Ευρώπη, κατά την εξέταση των πλεονεκτημάτων και των εμποδίων στην υιοθέτηση Cloud.

Η πλειοψηφία (66%) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Κεντροανατολική Ευρώπη που έχουν υιοθετήσει το σύστημα Cloud, δηλώνουν πως είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, σε σύγκριση με μόνο το 37% από όσους δεν έχουν υιοθετήσει Cloud λύσεις.

Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει το Cloud για την επιχείρησή τους, αναφέρουν τη βελτιωμένη ασφάλεια ως τη νούμερο ένα αιτία για τη μετάβαση τους στο Cloud. Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσους δεν έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες λύσεις, που αναφέρουν την ασφάλεια ως τη βασικότερη ανησυχία τους, σχετικά με τη μετακίνηση προς τις υπηρεσίες Cloud.

Διαβάστε ακόμη: Τι μπορεί να διδαχθεί η Silicon Valley από το Λονδίνο;

Στην Ελλάδα, νούμερο ένα λόγος για τη μετάβαση στο Cloud είναι η ασφάλεια δεδομένων με ποσοστό 92% και ακολουθούν η συνέχιση της εργασίας σε περίπτωση καταστροφής με 89% και η ευκολία χρήσης με 87%. Νούμερο ένα ανησυχία των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για τη μετακίνηση σε υπηρεσίες Cloud είναι η ασφάλεια δεδομένων με ποσοστό 78%, με την απώλεια δεδομένων να ακολουθεί με 75% και την ιδιωτικότητα με 67%.

Η έρευνα της Ipsos Mori, που ανατέθηκε από τη Microsoft, αντλήθηκε από περισσότερους από 6.500 ερωτηθέντες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 25 υπαλλήλους, σε 22 χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εννέα χώρων της κεντροανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουκρανία.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντροανατολική Ευρώπη έχουν 2% υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης υπηρεσιών Cloud από τους Δυτικούς Ευρωπαίους ομολόγους τους, με την Ουκρανία και τη Τσεχία να προπορεύονται με το μεγαλύτερο ποσοστό υιοθέτησης Cloud (85% και 75%, τα οποία είναι πάνω από το 45% μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης). Η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει Cloud στην Κεντροανατολική Ευρώπη με 52% και 55%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: To Startupbootcamp ανοίγει τις πύλες του στις ελληνικές εταιρείες

Παρά τα υψηλά επίπεδα υιοθέτησης, το 35% των μικρών επιχειρήσεων στην Κεντροανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να μετακινηθούν στο Cloud. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αναφέρθηκαν, είναι η απώλεια δεδομένων και η ασφάλεια των δεδομένων (72% και 71%, αντίστοιχα). Οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει Cloud, διαβεβαιώνουν για τα θέματα αυτά, επικαλούμενοι την ασφάλεια των δεδομένων (82%), καθώς και βελτιωμένη ασφάλεια στο διαδίκτυο (82%), ως τα κορυφαία οφέλη των υπηρεσιών Cloud που έχουν ληφθεί υπόψη για την απόφασή τους να χρησιμοποιούν Cloud.

Η έρευνα προβλέπει περαιτέρω IT δαπάνες στο Cloud
Η μελέτη αποκαλύπτει μία άλλη απόκλιση για τη χρήση Cloud μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Κεντροανατολική και Δυτική Ευρώπη: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντροανατολική Ευρώπη είναι πιο πιθανόν να υιοθετήσουν παραπάνω το Cloud, μέσα στο επόμενο έτος, από τις μικρές εταιρείες στη Δυτική Ευρώπη (33% στην Κεντροανατολική Ευρώπη έναντι μόνο 23% στη Δυτική), που δείχνει ότι ο Cloud διαχωρισμός μεταξύ της Κεντροανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερος.

Διαβάστε ακόμη: Το Ελληνικό Οικοσύστημα των Startups

Μεταξύ των χωρών που ερωτήθηκαν στην Κεντροανατολική Ευρώπη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υιοθετούν Cloud σε Ελλάδα, Ουκρανία και Βουλγαρία, είναι πιο πιθανόν να προβούν σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών Cloud, στο επόμενο έτος (47%, 41% και 41%, αντίστοιχα).

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία, για να καινοτομούν σε δύσκολα οικονομικά κλίματα

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μερικές από τις πιο οικονομικά προβληματικές αγορές στην Κεντροανατολική Ευρώπη ψάχνουν για υπηρεσίες Cloud, προκειμένου να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η Ουκρανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, αποτελούν τις αγορές όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πιο πιθανόν να χρησιμοποιήσουν Cloud, για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους (εφαρμογές Cloud σε αυτές αγορές αντιπροσωπεύουν 85%, 75%, 67% και 67%, αντίστοιχα).

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα εντολές του Social Media Marketing

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ρουμανία (83%) και στην Ουκρανία (73%) είναι, επίσης, πιο πιθανόν να συμφωνήσουν στο ότι το Cloud είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, ακολουθεί η Βουλγαρία (68%), με το ποσοστό αυτό να φτάνει στην Ελλάδα στο 59%.

Συνολικά, από τις εταιρείες που ρωτήθηκαν σε όλες τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης και που έχουν υιοθετήσει Cloud λύσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν πολύ πιο πιθανόν να αναγνωρίσουν τη σημασία του Cloud για τις μελλοντικές προοπτικές τους (65% όσων χρησιμοποιούν Cloud, δήλωσαν ότι το Cloud computing θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για τις επιχειρήσεις σαν τις δικές τους στο μέλλον έναντι 30% αυτών που δεν έχουν επιλέξει Cloud υπηρεσίες).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν Cloud έναντι 26% αυτών που δεν χρησιμοποιούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ