Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης συνεχίζουν να «βλέπουν» πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ

bank-money-euro
Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 4,8%.

Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο επίπεδο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτικών προσδοκιών για τον Αύγουστο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους και τριών ετών παρέμειναν κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο 2,7%, από 2,8% προηγουμένως, και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας υποχώρησαν κατά 0,1% τον Αύγουστο στο 2,3%, επιστρέφοντας στο επίπεδο του Ιουνίου.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Δαπάνες και επιτόκια

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 5,2%, από 5,4% τον Ιούλιο και 5,8% τον Ιούνιο.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 4,8%. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν (5,5%). Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) της πρόσβασης σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε οριακά, όπως και το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν σύσφιξη κατά τους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: