Τράπεζες: Ο ρόλος των «μικρών» και φιλόδοξων στην αύξηση του ανταγωνισμού

Τράπεζες: Ο ρόλος των «μικρών» και φιλόδοξων στην αύξηση του ανταγωνισμού
ATMs from Greek banks in central Athens in Greece on Aug. 7, 2019 Photo: Shutterstock
Η τραπεζική αγορά στην Ελλάδα αλλάζει ραγδαία, με τις μικρότερες τράπεζες να αναδεικνύονται σε σημαντικούς παίκτες, προσφέροντας υψηλότερα επιτόκια και νέα καταθετικά προϊόντα.

Η αύξηση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, καθώς οι μικρότερες τράπεζες επιδιώκουν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο τους παραμένει μικρό προς το παρόν. Η σταθερότητα που χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα τις ελληνικές καταθέσεις και η ισχυρή πορεία της Κεφαλαιαγοράς οδήγησαν πολλούς καταθέτες να στραφούν προς το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να προσαρμόζουν την στρατηγική τους για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Νέες προτάσεις και ανταγωνιστικά επιτόκια

Η έκθεση Allianz Global Wealth Report 2024 καταγράφει μια μεταστροφή από τις τραπεζικές καταθέσεις προς χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και μετοχές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει σημαντική άνοδο. Ωστόσο, οι μικρότερες επενδυτικές κεφαλαιακές ομάδες εξακολουθούν να προτιμούν σταθερές αποδόσεις μέσω τραπεζικών προϊόντων.

Οι μικρότερες τράπεζες ξεχωρίζουν στον ανταγωνισμό προσφέροντας υψηλότερα επιτόκια, φτάνοντας μέχρι και το 3%, σε σύγκριση με τις συστημικές που κυμαίνονται από 1,5% έως 2% για ποσά από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Attica Bank, η οποία προσφέρει επιτόκιο 3% για προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ και 4,20% σε δολάρια, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ανταγωνισμός στις χορηγήσεις

Εκτός από τις καταθέσεις, ο ανταγωνισμός εντείνεται και στα δάνεια, με το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια να αυξάνεται στο 5,86%. Οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια από 4,42% στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 12,34%. Οι μικρότερες τράπεζες, ενισχύοντας την παρουσία τους στην αγορά, προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους δανειοδότησης και ευέλικτα επιτόκια, προσφέροντας σταθερότητα για τα πρώτα 3, 5 ή 10 έτη.

Με την αναδιάρθρωση της τραπεζικής αγοράς, ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να εντείνεται, παρέχοντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και καλύτερες συνθήκες καταθέσεων και δανεισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: