Σιγκέρου Ισίμπα: Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
- 27/09/2024, 16:45
- SHARE
Η Ιαπωνία ανέδειξε το διάδοχο του Φούμιο Κισίντα στη θέση του πρωθυπουργού με τη σημερινή εκλογή του Σιγκέρου Ισίμπα ως αρχηγού του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
Ο Ισίμπα, για τον οποίο ήταν η πέμπτη απόπειρα να γίνει πρωθυπουργός, νίκησε την Σαναέ Τακαΐτσι, η οποία φιλοδοξούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στην οποία ο Κισίντα είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει, αποχωρώντας ντε φάκτο από τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης.
Φανερά συγκινημένος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ισίμπα έβγαλε τα γυαλιά του για να σκουπίσει στα γρήγορα μερικά δάκρυα.
«Ο πρόεδρος (του LDP) Κισίντα έλαβε την απόφαση να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού ώστε το LDP να μπορέσει να αναγεννηθεί. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην απόφαση αυτή σαν να ήμασταν ένας άνθρωπος. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να λέω την αλήθεια με θάρρος και ειλικρίνεια και για να κάνω αυτή τη χώρα ένα ασφαλές μέρος όπου καθένας να μπορεί και πάλι να ζήσει με το χαμόγελο», δήλωσε στα μέλη του LDP μετά την εκλογή του.
Αυτή η αλλαγή πρωθυπουργού δεν αναμένεται ωστόσο να έχει μείζονες συνέπειες στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ιαπωνία.
Ο Ισίμπα, ο οποίος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του πρωθυπουργού την 1η Οκτωβρίου, θα πρέπει να διαχειριστεί τις διεθνείς εντάσεις με τους πολύ δραστήριους κινέζους και βορειοκορεάτες γείτονες και να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας της οποίας η οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία, σύμμαχο των ΗΠΑ, και την Κίνα γνωρίζουν τακτικά περιόδους έντασης, που τροφοδοτούνται από αντίπαλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες, εδαφικές διενέξεις στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και έντονες ιστορικές πικρίες.
Πολυάριθμα στρατιωτικά επεισόδια τους τελευταίους μήνες επιβάρυναν ακόμα λίγο περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως η πρόσφατη και πρωτοφανής διέλευση κινεζικού αεροπλανοφόρου ανάμεσα από ιαπωνικά νησιά, στην οποία το Τόκιο απάντησε βάζοντας ένα πολεμικό πλοίο του να διασχίσει για πρώτη φορά επίσης το στενό της Ταϊβάν.
«Η υγιής, κανονική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών. Είναι η μόνη κατάλληλη επιλογή», αντέδρασε ο Λιν Τζιαν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στη οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του LDP και τα τοπικά γραφεία του κόμματος, ο Ισίμπα έλαβε 215 ψήφους έναντι 194 για την πολύ συντηρητική 63χρονη αντίπαλό του.
Ηλικίας 67 ετών, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Γεωργίας, δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, είχε επιχειρήσει μάταια τέσσερις φορές να γίνει αρχηγός του κόμματος.
Η χαμηλή δημοτικότητά του μεταξύ των συναδέλφων του βουλευτών -οι ψήφοι των οποίων απαιτούνταν γι’ αυτή την εκλογή σε δύο γύρους- είχε εμποδίσει μέχρι τώρα την εκλογή του.
Με όραμα βασισμένο στην παράδοση και επιθυμία για βαθιές μεταρρυθμίσεις, αυτός που για καιρό θεωρούνταν «ο αιώνιος δεύτερος», δήλωσε στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας ότι θέλει να επιτεθεί σε δύσκολα κοινωνικά προβλήματα, όπως οι πολιτικές και οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις και στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας.
Το LDP, το οποίο έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο 2025.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Νίκος Μανιάτης (IBM): Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ανοικτό
- Χρέη προς Δήμους: Ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή οφειλών ύψους 3,6 δισ. ευρώ
- ΔΕΗ: Τα οφέλη από την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ – Τι προβλέπει η συμφωνία
Πηγή: ΑΠΕ