Σαουδική Αραβία: Διεθνής πρωτοβουλία για λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Σαουδική Αραβία: Διεθνής πρωτοβουλία για λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
epa10948682 Israeli soldiers aboard an armoured personnel carrier (APC) on patrol near the border with the Gaza Strip, southern Israel, 30 October 2023. The IDF struck over 600 militant targets over the past few days as it continued to 'expand ground operations' in the Gaza Strip, the Israel Defense Forces (IDF) said on 30 October. More than 7,600 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος.

Η Σαουδική Αραβία δημιούργησε μια παγκόσμια συμμαχία για να προωθήσει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συμμαχία περιλαμβάνει έναν αριθμό αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και ευρωπαίων εταίρων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στο Χ ότι οι πρώτες συναντήσεις θα γίνουν στο Ριάντ και στις Βρυξέλλες.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, η Σαουδική Αραβία έβαλε στον πάγο τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για την εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ, δήλωσαν νωρίτερα φέτος δύο πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις του Ριάντ.

«Η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι η καλύτερη λύση για να σπάσει ο κύκλος των συγκρούσεων και των δεινών και να επιβληθεί μια νέα πραγματικότητα στην οποία ολόκληρη η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα απολαμβάνει ασφάλεια και συνύπαρξη», δήλωσε ο μπιν Φαρχάν.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το βασίλειο δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος και καταδίκασε έντονα τα «εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com