Ιταλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε πιλότους που αναζητούν βάρκες μεταναστών

Ιταλία: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε πιλότους που αναζητούν βάρκες μεταναστών
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni speaks during a joint press conference with Serbia's President after their meeting in Belgrade on December 3, 2023. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) Photo: AFP
Το αεροσκάφος μπορεί να κατασχεθεί για 20 ημέρες και, σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων των κανόνων, να δημευθεί.

Η Ιταλία θα επιβάλλει πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ στους πιλότους αεροσκαφών που αναζητούν βάρκες μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος.

Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει υποσχεθεί να εμποδίσει τις παράτυπες αφίξεις, συνεργαζόμενη με αφρικανικές κυβερνήσεις για να εμποδίσει τις αναχωρήσεις και κατασκευάζοντας κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, τα οποία θα λειτουργήσουν σύντομα.

Έχει επίσης καταστήσει όλο και πιο δύσκολη τη λειτουργία των πλοίων των φιλανθρωπικών οργανώσεων, περιορίζοντας τον αριθμό των διασώσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν, κατασχένοντάς τα στα λιμάνια και αναγκάζοντάς τα συχνά να κάνουν τεράστιες παρακάμψεις για να φέρουν τους μετανάστες στην ξηρά.

Σύμφωνα με το διάταγμα, τα αεροσκάφη «που αναχωρούν ή προσγειώνονται στην Ιταλία και ασκούν δραστηριότητα  με σκοπό την έρευνα και τη διάσωση» πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές για κάθε έκτακτη ανάγκη και να συμμορφώνονται με τις εντολές τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, το αεροσκάφος μπορεί να κατασχεθεί για 20 ημέρες και, σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων των κανόνων, να δημευθεί.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια πρώτη αυστηροποίηση τον Μάιο, όταν η Ιταλία απαγόρευσε στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον εντοπισμό των πλοίων των μεταναστών να χρησιμοποιούν αεροδρόμια κοντά στις θαλάσσιες διαδρομές. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή και ορισμένες αγνόησαν το μέτρο.

Το νέο διάταγμα προβλέπει επίσης την πάταξη της απάτης στο πλαίσιο του συστήματος θεωρήσεων για τους μετανάστες. Η Μελόνι κατήγγειλε την απάτη ως απόδειξη ότι εγκληματικές ομάδες έχουν διεισδύσει στο σύστημα για να χορηγούν βίζες σε όσους δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

Ακόμα, αναφέρει ότι οι εργοδότες που τα τελευταία τρία χρόνια υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη αλλοδαπού εργαζομένου αλλά δεν την ακολούθησαν ποτέ – πράγμα που ενδεχομένως υποδηλώνει απάτη – δεν θα επιτρέπεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Η Ιταλία αύξησε πέρυσι τις ποσοστώσεις για τις θεωρήσεις εργασίας για πολίτες τρίτων χωρών σε συνολικά 452.000 για την περίοδο 2023-2025, αύξηση σχεδόν 150% σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια. Το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, η Ιταλία εξέδωσε μόλις 30.850 βίζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com