Στουρνάρας στο «NPL Meeting 2024 – Step Forward»: Αυτά είναι τα διδάγματα από την ελληνική κρίση

Στουρνάρας στο «NPL Meeting 2024 – Step Forward»: Αυτά είναι τα διδάγματα από την ελληνική κρίση
γιάννης στουρνάρας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Ττ εξήγησε πως οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των ΜΕΔ σε περίπου 5%, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Σε ομιλία του στο συνέδριο «NPL Meeting 2024 – Step Forward» στη Λίμνη Como, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στη σημασία των διδαγμάτων που απέκτησε η Ελλάδα μέσα από την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων κατά την οικονομική κρίση.

Παρά την ανάκαμψη και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τόνισε ότι η εποπτεία και η προληπτική πολιτική είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε πως η ελληνική οικονομική κρίση του 2009-2018, η οποία προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ΜΕΔ, με το 50% των δανείων των τραπεζών να καταλήγουν μη εξυπηρετούμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος εξήγησε πως οι τράπεζες της χώρας κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των ΜΕΔ σε περίπου 5%, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Ηρακλής», που επέτρεψε στις τράπεζες να απομακρύνουν μεγάλα ποσά από τους ισολογισμούς τους.

Ωστόσο, ο διοικητής υπογράμμισε ότι η επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ σε συνθήκες συστημικής κρίσης απαιτεί μια πολυδιάστατη στρατηγική που περιλαμβάνει την έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, την ενίσχυση του πτωχευτικού πλαισίου και την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για την πώληση των δανείων.

Με βάση την ελληνική εμπειρία, τόνισε πως η συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ κυβέρνησης και εποπτικών αρχών είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της τραπεζικής σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: