Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ στη Βηρυτό, μετά τη στοχοποίηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ στη Βηρυτό, μετά τη στοχοποίηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ
epa11549315 A flare fired by the Israeli army over a south Lebanon village is seen from the upper Galilee, northern Israel, 14 August 2024. Israeli army reports that several projectiles were identified crossing from Lebanon into Israeli territory. Israeli fighter jets struck a Hezbollah military structure in the Ayta ash Shab area, and artillery fire toward the area of Rmeish, the Israel Defense Forces (IDF) said. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περίπου 100.000 άνθρωποι στο Λίβανο εκτοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα.

Ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς το Σάββατο, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, μετά από ένα μαζικό πλήγμα στο κέντρο διοίκησης του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος, το οποίο προφανώς είχε στόχο τον ηγέτη Χασάν Νασράλα.

Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters άκουσαν περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στα νότια προάστια, χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια στο κέντρο της Βηρυτού και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίς το Σάββατο ότι περίπου 10 βλήματα είχαν περάσει από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και ότι «μερικά» είχαν αναχαιτιστεί. Σε ανακοίνωση του στρατού δεν προσδιορίστηκαν τα βλήματα, τα οποία, όπως είπε, εντοπίστηκαν μετά τον ήχο των σειρήνων στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.

Μια άνευ προηγουμένου πεντάωρη συνεχής επίθεση νωρίς το Σάββατο ακολούθησε την επίθεση της Παρασκευής, μακράν την ισχυρότερη από το Ισραήλ στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Σηματοδότησε μια απότομη κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που περιλαμβάνει καθημερινά πυραυλικά πυρά και ρουκέτες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η τελευταία κλιμάκωση αύξησε κατακόρυφα τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, προσελκύοντας ενδεχομένως το Ιράν, τον κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για την τύχη του Νασράλα μετά τα βαριά πλήγματα της Παρασκευής, αλλά μια πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι δεν ήταν προσβάσιμος.

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα δεν έχει προβεί σε δήλωση.

Το Ισραήλ δεν έχει πει αν προσπάθησε να πλήξει τον Νασράλα, αλλά ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι στο στόχαστρο μπήκαν κορυφαίοι διοικητές της Χεζμπολάχ.

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Μερικές φορές κρύβουν το γεγονός όταν πετυχαίνουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν το χτύπημα της Παρασκευής σκότωσε τον Νασράλα.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι ο Νασράλα ήταν ζωντανός. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε επίσης ότι ήταν ασφαλής. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη ελέγχει την κατάστασή του.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σκότωσε τον διοικητή της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και τον αναπληρωτή του Χοσεΐν Αχμέντ Ισμαήλ.

Εκατοντάδες οι νεκροί στον Λίβανο

Λίγες ώρες πριν από το τελευταίο μπαράζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η χώρα του είχε το δικαίωμα να συνεχίσει την επίθεση.

«Όσο η Χεζμπολάχ επιλέγει τον δρόμο του πολέμου, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να απομακρύνει αυτή την απειλή και να επιστρέψει τους πολίτες μας στα σπίτια τους με ασφάλεια», δήλωσε.

Αρκετές αντιπροσωπείες αποχώρησαν καθώς ο Νετανιάχου πλησίαζε στο βήμα. Αργότερα διέκοψε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Οι υγειονομικές αρχές του Λιβάνου επιβεβαίωσαν έξι νεκρούς και 91 τραυματίες στην αρχική επίθεση την Παρασκευή – την τέταρτη στα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ μέσα σε μια εβδομάδα και τη βαρύτερη από τον πόλεμο του 2006.

Ο απολογισμός φαινόταν πιθανό να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Δεν υπήρξε ενημέρωση για τις απώλειες από τα μεταγενέστερα πλήγματα. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα από την αρχή της εβδομάδας.

Η τηλεόραση al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι επτά κτίρια καταστράφηκαν. Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν ότι ο στόχος ήταν μια περιοχή όπου συνήθως εδρεύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι στο Λίβανο εκτοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των ξεριζωμένων στη χώρα σε πάνω από 200.000.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η επιστροφή περίπου 70.000 Ισραηλινών εκτοπισμένων στα σπίτια τους αποτελεί πολεμικό στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com